Tuolit

  • Tuoli 42.Kysymys:
    Olisin kiinnostunut tuolin iästä ja mahdollisesta mallista. Leiman mukaan Asko, liekkö oikein?
    Onko b-laatu, leimassa näkyy b? Alkuperäinen pintakäsittely ja liimakin kiinnostaisi. Ovat olleet ilmeisesti tumman ruskeat.

    Vastaus:

    Tuolisi on tosiaan Askon valmistama. En usko, että on B-laatua, sillä museomme kokoelmassa on vastaava tuoli ja myös siinä on Askon leima ja B-kirjain.

    Olen käynyt läpi Askon kuvastoja ja hinnastoja ja niiden perusteella näyttää, että tuolia valmistettiin 1940-luvun loppupuolelta 1950-luvun alkupuolelle. Tuolilla ei näytä olleen mallinimeä, vain numero, joka on 42. Kuvastoissa tuolia on käytetty sekä ruokailuryhmien yhteydessä, että pikkutuolina kirjoituslipaston kanssa.

    Tuoli 42.

    Tuolisi näyttää olleen tummaksi petsattu, mikä olikin hyvin tyypillistä. Tosin 1950-luvun kuluessa huonekalujen värimaailma vaaleni.

    Mitä liimoihin tulee, en valitettavasti tunne huonekalujen teknistä puolta. Sitä voisi varmaan kysyä alan konservaattoreilta.

    Tuoli nro 42.

    Kuvan istuimen verhoilu ei ole alkuperäinen.

  • Tuoli 01034.Tuoli nro 01034.

    Kysymys:

    Osaisitteko kertoa tuolista enemmän? Suunnittelija, valmistusvuosi ja materiaalit kiinnostavat. Minulla on samanmallinen tuoli myös sinisenä. Onko sekin samaan aikaan valmistettu? Ovatko tuolit harvinaisia? Mikä on ollut tuolien hinta aikanaan ja mikä mahtaa olla tuolien arvo nykyään?

    Vastaus:

    Tuolisi mallinumero on 01034. Sillä ei näytä olleen mallinimeä. Tuoli on Askon tuotekehitysyksikön suunnittelema eli sille ei voi osoittaa yhtä yksittäistä suunnittelijaa. Esitteiden perusteella sanoisin, että tuoli on ollut tuotannossa noin 1968–1976. Tuoli löytyy Askon julkikalusteiden kuvastosta, mutta tuolin mallinumero kertoo sen, että sitä myytiin myös kotien pikkutuolina. Tuolissa olevasta export-tarrasta taas voi päätellä, että tuoli oli suunniteltu lisäksi vientituotteeksi.

    Valmistusmääriä ei arkistomme valitettavasti kerro. Hintoja ei esitteissä ole mainittu. Mitä tuolin nykyarvoon tulee, niin siihen museomme ei ota kantaa.

    Tuoli nro 01034.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Tuolit 2001 ja 2100.Kysymys:
    Löysin taas metkan käsinojallisen tuolin. Se varmaan on versio vasemmalla puolella olevasta Olavi Liedon tuolista ”2001”, jota olen joskus aikaisemmin kysellyt. Löytyykö oikeanpuoleisesta tietoa? Askon leima alla mutta tuoli on hivenen isokokoisempi kuin pinnatuoli nro 2001.

    Vastaus:

    Molemmat tuolit on vuonna 1949 suunnitellut tuolloin Askolla vakituisena suunnittelijana työskennellyt sisustusarkkitehti Olavi Lieto. Vasemman puoleisen tuolin tyyppinumero on, kuten tiesittekin, 2001 ja oikeanpuoleisen ”kirjoitustuolin” numero on 2100.

  • Tuoli nro 2010.Kysymys:
    Miten saisin varmuuden tuolistani, jonka väitetään oleva Askon tuotantoa. Tuoli on muuten alkuperäisessä kunnossa, mutta istuimen suojakangas on vaihdettu. Alkuperäinen kangas taisi olla sinertävä.

    Vastaus:

    Tuoli on Olavi Liedon Askolle vuonna 1951 tai 1952 suunnittelema ja vuonna 1953 tuotantoon otettu tuoli nro 2010. Varsinaista kauppanimeä sillä ei näytä olleen. Olavi Liedon pikkutuoli esiteltiin taideteollisuusnäyttelyssä vuonna 1952 ja se sai paljon myönteistä huomiota. Tuolista tuli suosittu ja se pysyi tuotannossa kymmenisen vuotta.

    Uutta tuolissa oli tuolloin eri puulajien ja värien yhdisteleminen. Selkä on taivutettua vaneria, joka on päällystetty jalavaviilulla ja muut osat ovat luonnonväristä koivua.

    Tuoli nro 2010.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Tuoli nro 8507. Kysymys:
    Kysyisin saamani tuolin ikää, suunnittelijaa ja mahdollista nimeä. Kyseessä on ilmeisesti julkisen tilan kaluste? Istuinkorkeus on 45 cm, Korkeus edestä 66 cm, leveys 56 cm. Onko käytetty puu tammea? Kuinka tuoli oli alun perin verhoiltu?

    Vastaus:

    Näyttää tosiaan, että kyseessä on julkisen tilan tuoli. Mielestäni kyseessä on Voitto Haapalaisen vuonna 1961 suunnittelemaan 8500-kalustesarjaan kuuluva tuoli, mallinumeroltaan 08507 (8507). Esitteen mukaan puulaji on tammea ja tuoli on verhoiltu joko kankaalla tai tekonahalla.

    Tuoli nro 8507 esite.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Tuoli Alli.Kysymys:
    Isän kuolinpesästä jäi tämmöiset ja pohjassa on tarrat missä lukee Asko. Osaisitko kertoa enemmän tuolista? Istuimet olivat tällä hetkellä punaista keinonahkaa, mutta mitkä olivat alkuperäiset?

    Vastaus:

    Kyseessä on Alli-kalustesarjaan kuuluva tuoli (tuolin mallinumero on 2059/01015). Sarjan on suunnitellut Jussi Peippo vuonna 1965. Askon arkistosta selviää, että Allissa on pyritty muodon pyöristykseen ja kaarevuuteen vastapainona tuolloin vallinneelle teräväkulmaiselle linjalle. Tuotannosta Alli-kalustesarja on poistunut 1960-70-luvun vaihteessa.

    Tuoli Alli.

    Tuolia on valmistettu sekä teakistä että koivusta. Tuolissa on esitteen mukaan aina ollut kangasverhoiltu istuin.

    Tuoli Alli.

  • Tuoli Arton. Kysymys:
    Pelastin tällaisen Askon tuolin hävitykseltä, tuoli on lähes ehjä kangasta lukuun ottamatta. Osaatko kertoa, kuka tuolin on suunnitellut ja mikä on ollut malliston nimi?

    Vastaus:

    Tuolin mallinimi on Arton, mikä ilmeisesti viittaa suunnittelijaan eli Arto Kukkasniemeen. Arton tuli Askolla julkikalusteiden mallistoon 1970-luvun lopulla ja oli edelleen mallistossa 1980-luvulla. Tuolin runko on muotoon puristettua laminaattia. Tuolia valmistettiin sekä käsinojallisena, että ilman kuin myös kirjoitusalustalla varustettuna. Tuolit olivat kytkettävissä toisiinsa sekä pinottavia.

    Tuoli Arton.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Tuoli Ascot. Kysymys:
    Minulla on tuoli, joista haluaisin lisätietoa.

    Vastaus:

    Tuoli on Risto Halmeen vuonna 1987 Askolle suunnittelemasta Ascot –sarjasta. Tuolissanne oleva merkitä on päivämäärämerkintä ja viittaa siihen, että tuolisarja on tullut tehtaalta keväällä 1994.  Ascotia on valmistettu siis puu- ja putkirunkoisena ja lisäksi myös sohvana. Se on ollut pääsääntöisesti julkisen tilan kaluste, mutta sitä on käytetty myös kotikalusteena.

    Tuoli Ascot.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Tuoli Bambino.

    Kysymys:

    Kysymykseni koskee Ilmari Lappalaisen 50-luvulla Askolle suunnittelemaa Bambino-tuolia. Luullakseni ko. tuoliparin omistan. Osaatko kuvien perusteella sanoa, osuuko luuloni oikeaan?

    Lisäksi haluaisin Bambinosta ja sen historiasta lisätietoa. Onko tuolin alkuperäisestä ulkoasusta tietoa. Millaisilla verhoiluilla ja puukäsittelyillä tuolia alunperin myytiin? Mikäli Bambinosta löytyy vanhaa kuvamateriaalia, olisin myös siitä kovasti kiinnostunut.

    Vastaus:

    Kyllä, tuolisi on Ilmari Lappalaisen Askolle vuonna 1955 suunnittelema Bambino-tuoli (mallinumero 2429). Asko-lehdessä Ilmari Lappalainen kertoi tuolista näin: ”Ei siis varsinainen lepotuoli eikä pikkutuoli, vaan tuoli, jossa olisi helppo istua ja joka sopisi myös kahvipöydän tuoliksi.” (Asko-lehti 1/1956). Samaisessa lehdessä kerrotaan, että tuolin runko ja istuimen kehys ovat koivua, tuolin selkä ja istuin vaneria. Istuimessa on vaahtokumipehmuste. Runko on värjäämössä saanut kolme eri lakkakerrosta ja pintakäsittelyn. Verhoilukankaasta mainitaan vain, että se on ”huonekalukangasta.”

    Tuolisi verhoilu voi olla alkuperäinen. Kannattaa katsoa istuimen alle näkyykö siellä uudelleen verhoilusta kertovia ylimääräisiä naulanreikiä. Yhtä ainoaa oikeaa verhoilukangasta ei ollut. Museomme kokoelmassa on kaksi Bambino-tuolia, joissa näyttäisi olevan alkuperäinen verhoilu. Toinen on verhoiltu harmaalla, toinen keltaisella villakankaalla. Askon tuolista kertovassa esitteessä näyttäisi käytetyn ”nyppystä” villakangasta.

    Tuoli Bambino.

    Verhoilukankaana keltainen villakangas, jossa toimikas-sidos ja musta puuvillaloimi.

    Tuoli Bambino.

    Verhoilukankaana harmaa villakangas, jossa toimikas-sidos ja musta puuvillaloimi.

    Tuoli Bambino.

    Verhoilukankaana ”nyppynen” villakangas. Kuvaa klikkaamalla lisätietoja tuolista.

  • Tuoli Disco. Kysymys:
    Onko tuoli Askon tuotantoa?

    Vastaus:

    Kyllä, tuoli kuuluu Eero Aarnion suunnittelemaan Disco-sarjaan, joka otettiin tuotantoon vuonna 1968. Sarja oli suunniteltu erityisesti modernisti sisustavia nuoria perheitä silmällä pitäen. Sarjaan kuului viisitoista osaa, joilla voi sisustaa kodin eri huoneita. Tuoli on kuulunut Disco-sarjan ruokailuryhmään. Disco-sarjasta pisimpään olivat tuotannossa hyllystömoduulit.

    Tuoli Disco.

    Esitekuva on Askon 1970-luvun alun saksalaisesta esitteestä. Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Tuoli Fanett.Kysymys:
    Kysymykseni koskee Tapiovaaran Fanett-tuolia. Hankin itselleni Designmuseon näyttelyn innoittamana kaksi ko. tuolia. Näin ainakin luulin.
    Nyt myöhemmin hieman nettiselailua tehtyäni en ole asiasta enää niin varma. Fanett-kopioita on ilmeisesti tehty paljon. Niiden tunnistaminen on kuitenkin maallikolle vaikeaa. En löytänyt mistään luotettavasta lähteestä helppoja tuntomerkkejä aidolle tuolille. Kuusi vai seitsemän pinnaa? Entä istuinosan alla olevat pinnat? Mitkä ovat oikeat värit? Maalattuja näkee paljon myynnissä.
    Tässä ovat omat tuolini. Jos istuinosassa kuuluu olla selkeä ympyränmuotoinen kuoppa, niin sitä ei ainakaan tästä löydy, sillä kuoppa on laajempi eikä niin selkeärajainen. Pohja on pyöreä toisin kuin monissa muissa tuoleissa.

    Haluaisin kuitenkin selvittää asian teiltä asiantuntijoilta, koska väritys on aidonoloinen ja tuoli selkeästi laadukas.

    Tuolien mitat: istuinosan syvyys 43 cm, istuinosan leveys 42 cm, tuolin korkeus 80 cm

    Vastaus:

    Askoa eivät tuolit näyttäisi olevan. Pinnatuolit olivat erittäin tavanomaisia eri tehtaiden tuotannossa 1950–1960-luvuilla. Askollakin oli lukuisia malleja Fanettin lisäksi. Tuolit voivat olla minkä tahansa suomalaisen (tai ruotsalaisen) tehtaan tuotantoa tuolta ajalta.

    Alla tunnistamisen helpottamiseksi Askon valmistamia Fanett-tuoleja.

    Tuoli Fanett.

    Tuoli Fanett.

    Asko-lehti 4/1956. Klikkaa kuva suuremmaksi.

    Tuoli Fanett.

    Asko-lehti 1/1957. Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Tuoli Granada.Kysymys:
    Käsiini on eksynyt kaunis Askon teakistä valmistettu ruokailuryhmä ja haluaisinkin kysellä sen yhteydessä käytettyjen tuolien taustoja.

    Vastaus:

    Tuolista löytyi sen verran tietoa, että tiedetään tuolin mallinimi ja -numero: Granada, nro 01025. Granada ilmestyi Askon tuotevihkosiin vuonna 1968. Toinen valmistusvuosiin liittyvä tieto löytyy kuvastolehdestä, johon on käsin kirjoitettu: lopetettu 1973. Suunnittelijaa tai muita taustatietoja ei löydy.

    Tuoli Granada.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Tuoli Jokke.Tuoli Jokke.

    Kysymys:

    Kuvassa on kaksi antiikkimessuilta ostettua Askon tuolia (pohjassa Askon tarrat). Osaatteko kertoa tuolien ikää, valmistusaikaa, nimeä yms?

    Vastaus:

    Tuoleja (Nro 8575) on myyty kauppanimellä Jokke, ja ne on suunniteltu julkisen tilan tuoleiksi.
    Tarkkaa suunnitteluvuotta ei arkiston perusteella voi sanoa, mutta se ajoittuu todennäköisesti vuosille 1965-69/70. Sarjaan kuuluu myös sohva (nro 8577).

    Tuoli Jokke.

    Näiden kalusteiden taustalla on Voitto Haapalaisen 1960-luvun alussa suunnittelema sairaala- ja yleisten tilojen 8500-kalustosarja. Alkuperäinen 8500-sarja sisälsi 14 erilaista julkisen tilan kalustetta (numerot 8500-8513).

    Tuoli Jokke.

    Voitto Haapalainen suunnitteli sarjaan vielä vuonna 1962 kaksi nojatuolia lisää (numerot 8520-21). Sittemmin Askon tuotekehitysryhmä suunnitteli tähän sarjaan lisää tuotteita, joita Jokkekin on. Näin ollen tuolin suunnittelija ei ole tiedossa.

    Tuoli Jokke.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Tuoli Kansas. Kysymys:
    Haluaisin tietoa tästä tuolista, jossa on Askon punainen a-leima. Itse mietiskelin, että voisi olla Aarnion, mutta se on vaan minun ajatukseni. Kiitokset ja terveiset.

    Vastaus:

    Kyseessä on tosiaan Eero Aarnion suunnittelema tuoli ”Kansas” (mallinumero 01080). Kansas oli Askon vientimallistoa ja se ajoittuu 1970-luvun lopulle. Tuoli löytyy Askon vuosien 1978 ja 1979 esitteistä.

    Kansas-tuoli Askon vuoden 1978 esitteessä. Kuvan Sheriffi-pöytä on niin ikään Eero Aarnion suunnittelema.

    Tuoli Kansas.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Tuoli Kiuta.Kysymys:
    Saisinko tietoa kuvan tuolista? Pohjassa on Askon leima.

    Vastaus:

    Tuolin malli on peräisin 1954 tuotantoon otetusta, kokonaan puisesta tuolista nro 2014, joka on tehtaan valmistenumerointikansion mukaan ”Englannista”.

    Tuoli Kiuta.

    Sitten sitä vähän muutettiin ja otettiin tuotantoon vuonna 1958 myyntinimellä Petri, mallinumerolla 2033.

    Tuoli Petri.

    Vuonna 1959 otettiin tuotantoon kysymänne teräsputkijalkainen, Kiuta kauppanimellä myyty muunnos nro 2036.

    Tuoli Kiuta.

    Se oli tuotannossa huhtikuulle 1965, jolloin se ”loppui varastosta” ja korvattiin mallilla 2056.

    Tuoli nro 2056.

    Klikkaa kuvat suuremmaksi.

  • Tuoli Kombinat. Kysymys:
    Sain itselleni kuusi tällaista tuolia. Pohjissa on Askon leimat. Osaatko kertoa näistä jotain? Itse en löytänyt mistään vastaavia tuoleja.

    Vastaus:

    Tuolisi on Kombinat-julkikalustesarjaan kuuluva pikkutuoli nro 08545. Sarja on vuodelta 1966. Piirustusten ja kuvastojen perusteella näyttää, että tuolissa ei alun perin ole ollut sivulla sarjan alla tukipuuta, mutta tämä on hieman myöhemmin lisätty tuoliin.

    Tuolin tai kalustesarjan suunnittelijasta ei löydy varmaa tietoa, mahdollisesti Askon tuotekehitysryhmä ja/tai suunnittelija Aarne Metso.

    Tuoli Kombinat.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Tuoli Laminette. Kysymys:
    Mikä on oheisen tuolin suunnitteluvuosi, nimi ja suunnittelija? Pohjassa tarra punaisella tekstillä a ja export ja numero 22.

    Vastaus:

    Tuoli on Laminette, nro 08080, jonka Ilmari Lappalainen suunnitteli vuonna 1971. Se oli tuotannossa ainakin 1970-luvun loppupuolelle. Tuolia on saanut sekä punotulla selkänojalla, kuten tuolinne on tai kangas/keinonahka verhoillulla selkänojalla (kuvassa alla).

    Tuoli Laminette.

  • Tuoli Linnea.Kysymys:
    Pyytäisin apuanne kuvissa näkyvän tuoli tunnistamisessa. Tuolissa on Askon tarra.

    Vastaus:

    Tuoli on Ilse Töyrylän Askolle vuonna 1982 suunnitteleman Linnea ruokailuryhmän tuoli.

    Tuoli Linnea.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Tuoli Marita.Kysymys:
    Minulla on Askon valmistamia Marita–tuoleja. Kiinnostaisi tietää minä vuosina tuoleja on tehty, onko niillä erityistä arvoa ja millainen ruokapöytä siihen on aikanaan kuulunut sekä millä nimellä sitä on myyty?

    Vastaus:

    Askon 1980-luvun tuotteista löytyy yllättävän vähän tietoa. Marita-tuolista löytyy piirros, joka on päivätty 27.9.1983. Siitä voi päätellä, että Marita on otettu tuotantoon tämän jälkeen. Askon kuvastoissa Marita on aina vuoteen 1993 asti, mutta ei enää sen jälkeen.

    Tuoli Marita.

    Kuvaa klikkaamalla aukeaa Askon vuoden 1987 kuvaston sivu, josta näkyy Maritan sen aikaiset hinnat. Muuten museot eivät ota hintoihin kantaa. Kuvasta on myös nähtävissä Marita-ruokapöytä.

  • Tuoli Petri.Kysymys:
    Onko teillä antaa lisätietoa kuvan tuolista, suunnittelija, vuosi? Pohjassa on Askon tarra, tuoleja on koivu- ja tammiviiluistuimella.

    Vastaus:

    Tuoli on Petri-kauppanimellä myyty ns. rivituoli nro 2033, jonka Askon teknillinen johtaja Frans Meltovaara on piirtänyt vuonna 1958 aiemmin (1954) tuotantoon otetun nro 2014 pohjalta.

    Tuoli Petri.

    Tuolin nro 2014 malli on alun perin kopioitu englantilaisesta tuolista. Rivituoli tarkoittaa, että tuolin on voinut kytkeä tuoliriviksi yhdystangolla, samoin tuolia on voinut pinota.

    Tuoli Petri.

    Sitä on käytetty esim. kouluissa ja muissa vastaavissa julkisissa tiloissa.

    Lisätietoja kuvia klikkaamalla.

  • Tuoli Poco. Kysymys:
    Haluaisin tietää tuolini suunnittelijan ja ajan, milloin tuoli on ollut tuotannossa. Tuolin pohjassa on tarra :efg asko, toimistokalusteet, 98–03.

    Vastaus:

    Tuoli on Anette Langin vuonna 1995 Askolle suunnittelema Poco. Tuoli valittiin Hannoverin messuilla 1996 kymmenen parhaan tuotteen joukkoon ja palkittiin muotoilun ja ekologian sarjassa. Tuoli voitti myös Grand Prix -palkinnon Tsekissä. Tuotannossa oloaikaa en osaa tarkemmin sanoa. Tuolissa oleva merkintä tarkoittanee maaliskuuta 1998. Askon huonekalutuotanto loppui vuonna 1999.

    Tuoli Poco.

    Klikkaa kuva suuremmaksi.

  • Tuoli Pop-Polaris. Kysymys:
    Minulla on oheisen kuvan tuolit, pohjassa teksti Asko finnternational, design Eero Aarnio. En ole löytänyt mistään edes kuvia näistä tuoleista, mikä on mallin nimi, ja paljonko ja milloin näitä valmistettu?

    Vastaus:

    Tuolisi on nimeltään Pop-Polaris. Se pohjautuu Eero Aarnion vuonna 1966 suunnittelemaan Polaris-kuppituoliin. Pop-Polaris löytyy ensimmäistä kertaa Askon mallistosta vuonna 1971 ja Asko esitteli sitä sekä kotien ruokailupöydän tuolina että julkisten tilojen kalusteena. Kansainväliselle yleisölle Pop-Polaris esiteltiin vuoden 1972 Kölnin huonekalumessuilla.

    Pop-Polarista on pidetty Eero Aarnion suunnittelemana. Tätä käsitystä on tukenut esim. se, että Asko markkinoi tuolia – ainakin Kölnin vuoden 1972 messuesitteessä – Eero Aarnion suunnittelemana. Uusimman tiedon mukaan tuolin jalkarakenne ei kuitenkaan ole Eero Aarnion käsialaa vaan Askolla suunniteltu. Kuppituolin pohjassa oleva teksti: design Eero Aarnio viittaa siis Eero Aarnion Polaris-tuoliin.

    Kuinka paljon ja kuinka pitkään Pop-Polaris oli tuotannossa, niin sitä tietoa ei arkistostamme löydy. Julkikalusteiden vuoden 1976 kuvastossa se ainakin vielä on mukana Askon tuotevalikoimassa.

    Tuoli Pop-Polaris.

  • Tuoli Royal.Kysymys:
    Onko teillä tietoa oheisen tuolin suunnittelijasta ja valmistusvuodesta. Pehmuste ja verhoilu on uusittu. Istuinosan pohjassa on Askon tarra.

    Vastaus:

    Tuolisi on Ilmari Lappalaisen vuonna 1962 suunnittelema tuoli Royal (mallinumero 2046).

    Tuoli Royal.

  • Tuoli Ruutu.Kysymys:
    Takaraivosta tulee muistijälki että kuvien tuoli olisi Askon Ruutu-sarjaa, suunnittelija Eero Aarnio, vuosi noin 1986. Yritin etsiä arkistoistani vahvistusta muistijäljelle, mutta laihoin tuloksin, netistä en löytänyt senkään vertaa. Mahtaisiko museolta löytyä tieto, suuntaan tai toiseen. Aarnio muistaakseni suunnitteli samoihin Askolle jonkin muunkin tuolisarjan.

    Vastaus:

    Muistikuvasi on oikea. Ruutu-sarja on tosiaan Eero Aarnion suunnittelema ja Askon valmistama julkikalustesarja. Tarkkaa suunnitteluvuotta en arkistostamme löytänyt, mutta 1980-luvun tuotantoa joka tapauksessa se on.

    Tuoli Ruutu.

    Muita Eero Aarnion Askolle suunnittelemia julkikalusteita kyseiseltä vuosikymmeneltä ovat ainakin tuolisarjat Kimara (vuodelta 1981) ja tuoli Oliver (vuodelta 1984).

    Tuoli Kimara.

    Tuoli Oliver.

    Lisätietoja kuvia klikkaamalla.

  • Tuoli Sara.Kysymys:
    Osaatteko kertoa lisätietoja tästä Askon valmistamasta tuolista? Pinnatuoli on tietääkseni 60-luvulta.

    Vastaus:

    Pinnatuoli saattaisi olla Askon Sara-pinnatuoli nro 01021, joka otettiin tuotantoon vuonna 1967. Suunnittelija ei ole tiedossa. Askon arkistosta löytyy pinnatuolin piirustus. Se ei ole aivan tarkka, sillä piirustuksessa selustan pinnat on ryhmitelty kahdella eri tavalla. Yläkuvassa keskimmäiset neljä ovat yhdessä (=tämä on oikein). Alakuvassa selustan pinnat on ryhmitelty tasaisesti. Valitettavasti piirustuksesta ei näy kuin hieman istuimen alla olevaa tukirakennetta.

    Tuoli Sara.

  • Tuoli Zenit.Kysymys:
    Minulla on tällainen Askon tammituoli. Osaatteko sanoa, kuka tuolin on suunnitellut ja milloin?

    Vastaus:

    Kovin paljon tietoa tuolista ei löydy. Sen mallinimi on Zenit (nro 8058) ja se löytyy Askon 1970-luvun julkikalusteiden kuvastoista. Suunnittelijaa ei valitettavasti ilmoiteta.

    Tuoli Zenit.

    Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  • Pinnatuoleista kysytään usein. Olemme koonneet tähän paikallisten, lahtelaisten huonekalutehtaiden pinnatuolimallistoa. Kooste ei ole kaiken kattava, mutta antaa kuvan siitä kuinka suosittu tuolimuoto on ollut, ja kuinka haastavaa tuolin valmistajan selvittäminen on, jos tuolissa ei ole valmistajan leimaa.

    Pinnatuoli nro 423, valmistaja Häkli Oy, Lahti.

    Pinnatuoli nro 423, Häkli Oy, Lahti.

    Kuva: Tiina Rekola

    Keittiöntuoli nro 440, Lahden Puukalusto Oy, Lahti (myöh. Isku oy), Iskukalusteita -kuvasto vuodelta 1960.

    Keittiöntuoli nro 440, Lahden Puukalusto Oy (myöh. Isku Oy).

    Pinnatuoli nro 447, suunnitellut Kurt Hvitsjö, Lahden Puukalusto Oy, Lahti (myöh. Isku Oy), Iskukalusteita -kuvasto vuodelta 1960.

    Pinnatuoli nro 447, Lahden Puukalusto Oy, Lahti (myöh. Isku Oy).

    Pinnatuoli nro 302, Isku Oy, Lahti, Isku-kotikalusteet kuvasto, 1960-luku.

    Pinnatuoli nro 302, Isku Oy, Lahti.

    Pinnatuolit nro 444 ja 440, Isku Oy, Lahti, Isku-kotikalusteet, 1960-luku.

    Pinnatuolit nro 444 ja 440, Isku Oy, Lahti.

    Pinnatuoli nro 182, Joutjärvi Oy, Lahti, kuvastonlehti vuodelta 1961.

    Pinnatuoli nro 182, Joutjärvi Oy, Lahti.

    Pinnatuoli nro 180, Joutjärvi Oy, Lahti, kuvastonlehti vuodelta 1961.

    Pinnatuoli nro 180, Joutjärvi Oy, Lahti.

    Tuoli nro 101, Sopenkorpi Oy, Lahti, kuvasto, ei painovuotta.

    Tuoli nro 101, Sopenkorpi Oy, Lahti.

    Tuoli nro 102, suunnitellut Runar Engblom, tuoli nro 106, Sopenkorpi Oy, Lahti, Sope-kuvasto, ei painovuotta.

    Tuoli nro 102, Sopenkorpi Oy, Lahti.

    Pinnatuoli, Pekka 5, Vakiopuu Oy, Lahti. Tuolin suunnitellut Tanu Toiviainen.

    Pinnatuoli Pekka 5, Vakiopuu Oy, Lahti.

    Kuva: Tiina Rekola

    Tuoli nro 5, nojatuoli nro 100 ja keinutuoli nro 7, Vakiopuu Oy, Lahti, kuvasto painettu 1955.

    Tuoli nro 5, nojatuoli nro 100, keinutuoli nro 7, Vakiopuu Oy, Lahti.

    Keinutuoli nro 7 Ester, pinnatuoli nro 5 Pekka, Vakiopuu Oy, Lahti, kuvasto vuodelta 1967.

    Keinutuoli nro 7, pinnatuoli nro 5 Pekka, Vakiopuu Oy, Lahti.