Sohvat ja sohvakalustot

Sohvat

 • Sohva nro 1414. Kysymys:
  Ostimme osto- ja myyntiliikkeestä kuvassa olevan Askon sohvan. Olisiko teillä tietoa sohvan suunnittelijasta ja vuosimallista? Veikkaisimme 50-60- lukua? Verhoilu on sohvassa alkuperäinen, ja sohvasta löytyi takaa alumiininen Askon merkki.

  Vastaus:

  Sohva kuuluu kalustoon nro 1414, jonka on Askolle suunnitellut ”Siren Co” vuonna 1959. Ikävä kyllä en osaa sanoa suunnittelijatahosta enempää, sillä se esiintyy Askon arkistossa ainoastaan tämän kaluston kohdalla. Kalustoon on siis kuulunut myös vastaava nojatuoli.

  Se on pehmustettu Askon omalla Askolette –vaahtokumilla, näyttäisi siltä. että vaahtokumi – tai se mitä siitä on jäljellä, on yhä verhoilun alla. Vaahtokumi ei ole kestänyt aikaa ja hajoaa nykyään ihan murusiksi käytössä.

  Sohvaryhmä nro 1414.Sohvakalusto n:o 1414. Kevyt sohvakalusto, jossa Askolette-pehmustus. Kauttaaltaan verhoiltu. Runko ja jalat koivua.

  Klikkaa kuva suuremmaksi.

  Asiakkaan vastaus:

  Sohva nro 1414.Sohva näyttää tällä hetkellä tältä eli se on verhoiltu ja pehmustettu uudelleen. Vaahtokumipehmusteet olivat tosiaankin ihan muruna siellä alkuperäisen verhoilun alla.

 • Penkkisohva nro 2480.Kysymys:
  Kyselisin tietoa tästä sohvasta. Löysin joskus Turun ekotorilta tallaisen mööbelin. Onko tietoa suunnittelijasta? Tässä oli sähkönsininen keinonahka silloin kun tämän ostin.

  Vastaus:

  Kyseessä on sisustusarkkitehti Risto Halmeen Askolle suunnittelema ”penkkisohva” nro 2480, suunniteltu vuonna 1958. Ihan tarkkaan arkistosta ei selviä, kuinka pitkään oli tuotannossa, mutta ainakaan ei ollut enää vuonna 1966 mallistossa, jolloin Askossa vaihdettiin vanhat tuotekoodit uusiin.

  Penkkisohva nro 2480.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

 • Vuodesohva nro 6403.Kysymys:
  Minkä ikäinen lienee kuvassa esiintyvä osto- ja myyntiliikkeestä haltuumme päätynyt Askon sohvasänky? Muutkin tiedot (nimi/sarja/suunnittelija jne.) olisivat tervetulleita.

  Vastaus:

  Kyseessä on Olavi Liedon Askolle vuonna 1952 suunnittelema vuodesohva, mallinumero 6403.

  Vuodesohva nro 6403.

  Klikkaa kuva suuremmaksi.

 • Sohva Continent.Sohva Continent.

  Kysymys:
  Vanhempani ostivat kirpputorilta sohvan, joka näyttääkin olevan Askon tuotantoa. Osaatteko kertoa sohvan historiaa, suunnittelijaa ja miksi pohjassa on olympiarenkaat.

  Vastaus:

  Sohva kuuluu Continent-nimiseen sohvaryhmään. Sohvaryhmän mallinumero on 217. Kalusto löytyy Askon vuoden 1938 kuvastosta mutta suunnittelijaa ei mainita. Sohva on valmistettu vuonna 1939. Sen voi päätellä olympiarenkaista. Niillä viitataan Helsingin vuoden 1940 kesäolympialaisiin, jotka sodan takia jouduttiin peruuttamaan. Mainoksissa Asko kannusti suomalaisia ostamaan tuotteitaan, sillä osa myyntitulosta luvattiin ”olympiamiestemme valmennukseen.”

  Sohva Continent.Sohva Continent.

  Klikkaa kuvat suuremmaksi.

 • Sohva Mobile.Kysymys: 
  Minulla on upea ja vankka sohva, olisi kiva tietää sen suunnittelija. Sohvan tyynyt ovat nyt pesussa. Kangas on hieno ja hyväkuntoinen. Onko siitä mitään tietoa?

  Vastaus: 

  Kyseessä Eero Aarnion Askolle suunnittelema palasohva nro 06207, Mobile. Se on otettu tuotantoon vuonna 1973. Tuotetta on myyty sekä kotimaassa että ulkomaan markkinoilla. Puuvilla-pellavainen verhoilukangas on nimeltään Oase ja Askon saksalaisen esitteen mukaan se on peräisin ”Léonilta”, joka viitannee meksikolaiseen tekstiiliteollisuusyritykseen.

  Sohva Mobile.
  Sohva Mobile.

  Mobile-sarjaan Aarnio suunnitteli myös ainakin sohvapöydän ja sohvaan liittyvän kapean laatikkopöydän, jonka kannen alla on säilytystilaa. Kuvassa oleva Noppa-sohvapöydän suunnittelija ei ole tiedossamme.

  Sohvapöytä Noppa.

  Klikkaa kuvat suuremmaksi.

 • Sohva Pallas.Kysymys:
  Löysin mummoltani tämän sohvakaunottaren. Osaisitteko kertoa suunnittelijan ja valmistusvuoden (edes sinnepäin)? Sohvassa on Asko Export -tarra.

  Vastaus:

  Kyseessä on sohvakalusto Pallas. Kaluston alkuperäinen nimi on Sarpa, mutta jostain syystä nimi vaihdettiin ja sitä myytiin Pallas-nimellä. Myyntiin Pallas tuli 1968/1969 ja se on 60-luvun loppupuolella muodissa ollutta mallia. Samantyyppisiä kalustoja oli Askollakin useita. Pallas-kalustoon kuului myös lepotuoli ja vuodesohva. Pallas-kaluston suunnittelija ei ole tiedossa.

  Vastauksen yhteydessä olevassa kuvassa ei sohvan selustassa näytä olevan napitusta, mutta vastaavan eli vuoden 1969 Asko mallistoa -vihkosessa napitus on.

  Kuinka pitkään Pallas oli mallistossa, niin tässä on pieni ristiriita, jota arkiston perusteella ei pysty ratkaisemaan. Askon arkistossa olevaan Pallas-nojatuolista kertovan tuotekuvaston sivuun on Askolla käsin kirjoitettu: lopetettu -72. Kuitenkin Askon esitteissä Pallas-kalusto on vielä niinkin pitkään kuin vuoteen 1975 asti.

  P.S. Askolla oli 50-luvulla mallistossa niin ikään Pallas-niminen sohvakalusto, mutta kyseessä ei ole sama tuote.

  Sohva Pallas.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

Sohvakalustot

 • Sohvaryhmä Carlton.Kysymys:
  Osaisitteko kertoa kuvassa olevasta kalustosta? Merkintänä Asko export.

  Vastaus:

  Sohvakalustosi on nimeltään Carlton ja se otettiin Askolla mallistoon vuonna 1972. Ilmeisesti Carlton ei ollut tuotannossa kuin vain muutaman vuoden. Kuvassa oleva sohvapöytä näyttäisi myös olevan Askoa, mallinimeltään Arizona. Se tuli Askolla mallistoon vuonna 1970. Kummastakaan ei löydy suunnittelijatietoa.

  Sohvaryhmä Carlton.

  Klikkaa kuva suuremmaksi.

 • Sohvakalusto Derby.Kysymys:
  Minulla on osto- ja myyntiliikkeestä ostamani 60-lukuinen sinisen-turkoosi sohvakalusto (3+1+1) käytössäni. Mielenkiintoiseksi tämän tekee lappu istuintyynyn alla ”DUX Askon tehtaat Oy Lahti”.

  Olisin kiinnostunut kaluston taustasta, mallin nimestä sekä sen suunnittelijasta, josta olettaisin olevan Bra Bohagin perustaja Folke Ohlsson. Onko näitä valmistettu muissa väreissä kuin nämä kaksi ja poikkeavatko värit, jos ryhmä on valmistettu Ruotsissa, Suomessa jne.? Kiitos avusta jo näin etukäteen.

  Vastaus:

  Kyseessä näyttäisi olevan Askon Dux-mallistoon kuulunut sohvakalusto Derby. Asko valmisti 1960-luvulla lisenssillä ruotsalaisen Dux-tehtaan mallistoa. Suunnittelijoita ei juurikaan tuotu esiin. Tästä löytyy poikkeus Derbyn kohdalla, sillä Asko-lehden mainoksessa (4/1963) kerrotaan: ”Sohva kuuluu Dux-maailmansarjaan, jonka on suunnitellut ruotsalais-amerikkalainen sisustusarkkitehti Folke Ohlsson.”

  Sohvakalusto Derby.Sohvakalusto Derby.

  Mitä väreihin tulee, niin tuo sinisen-turkoosi -väri tuntuu olleen muodissa 1960-luvulla. Tosin Askon mainoksessa Derbystä löytyy myös räväkämpi versio. Meillä ei ole ruotsalaisen Dux-tehtaan esitteitä, joten sen kankaista en pysty sanomaan sen enempää. Toinen kuva on Askon sohvakalustojen esitteestä vuodelta 1967.

  Lisätietoja kuvia klikkaamalla.

 • Sohvakalusto HidalgoSohvakalusto Hidalgo.

  Kysymys:

  Meillä on ollut kaksi Asko Hidalgo tuolia monta vuotta ja yksi sohva, joka saimme vasta viime viikolla. Milloin Hidalgo-sarja tehtiin? Huomasin, että tuolissa on erilainen istuin-/selkätyynimalli kuin sohvassa (ei nappia). Ovatko ne olleet vaihtoehtoja? Onko museolla muuta Hidalgoon liittyvää tietoa?

  Vastaus:

  Hidalgo on Askon 1960-luvun alun tuotantoa. Sarjan on suunnitellut Jussi Peippo (nojatuolin vuonna 1962). Hidalgo on kokonainen huonekalusarja, johon kuuluu sohvaryhmän lisäksi myös ruokailuryhmä ja säilytyskalusteita.

  Sohvakalusto Hidalgo.

  Sohvaryhmää on tehty metalli- ja puujalkaisena. Sohvaa ei arkistosta löydy napitettuna, mutta lähettämänne kuvan sohva näyttää kyllä muuten olevan identtinen Hidalgon kanssa.

  Sohvakalusto Hidalgo.

  Hidalgo on suunniteltu Länsi-Saksan markkinoita varten, laadukkaista materiaaleista, joten hinta on ollut sen mukainen. Hidalgo kaluston kaapistot liittyvät myös tähän. Saksassa huoneeseen integroidut kaapistot eivät olleet käytössä samaan tapaan kuin esim. meillä Suomessa, vaan siellä huoneistoon hankittiin erilliset säilytyshuonekalut. Niinpä Saksan markkinoille suunniteltiin kalusto, johon kuului myös kaapistoja. Kalustoa myytiin myös Suomen markkinoilla.

  Sohvakalusto Hidalgo.

  Lisätietoja kuvia klikkaamalla.

 • Sohvaryhmä Monza.
  Kysymys:
  Minulla on sohvakalusto, joka on saamieni tietojen mukaan Askoa 60-luvulta. Käsittääkseni myös verhoiltu uudelleen jossain vaiheessa. Vähän jos saisi lisätietoa näistä.

  Vastaus:

  Sohvakalustosi on nimeltään Monza (nojatuolin nro on 04071, 3-istuttavan sohvan 06091). Puulajiksi mainitaan lakattu palisanteri, verhoiluvaihtoehtoina: kangas, keinonahka tai nahka. Monza tuli mallistoon vuonna 1968 ja poistui valmistuksesta syksyllä 1971. Suunnittelijatietoa ei Monzalle löytynyt.

  Sohvaryhmä Monza.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

 • Sohvaryhmä Niklas.Kysymys:
  Osaatko kertoa tästä sohvakalustosta jotain? Yritin etsiä netistä mutta en löytänyt mitään.

  Vastaus:

  Kyseessä on Askon 1980-luvun loppupuolen tuotantoa, sohvakalusto Niklas. Nojatuolista löytyy piirustus, joka on päivätty vuodelle 1985. Kalusto on vielä Askon vuoden 1990 kuvastossa, mutta ei enää sen jälkeen. Suunnittelija ei ilmene piirustuksesta eikä kuvastosta.
  Sohvaryhmä Niklas.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

 • Sohvaryhmä Pallas.Kysymys:
  Minulla on vastaavaa mallia olevat kaksi nojatuolia ja kahdenistuttava sohva. Olen pitkään miettinyt suunnittelijaa ja valmistajaa, kunnes viikko sitten näin netin Tori-sivuilla myynti-ilmoituksen. Myyjä myi tuotetta Askon tekemänä ja Ilmari Tapiovaaran suunnittelemana. Kuulemma näitä on myyty jo jonkin aikaa Tapiovaaran designina.

  Vastaus:

  Kyseessä on Askon valmistama sohvakalusto Pallas (nro 2418). Se ei kuitenkaan ole Ilmari Tapiovaaran suunnittelema, sillä malli on tanskalainen. Asko alkoi valmistaa Pallasta vuonna 1954.

  Sohvaryhmä Pallas.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  Uutta tietoa Pallas-sohvakalustosta:

  Näyttää siltä, että Pallas-sohvakaluston suunnittelija on löytynyt, kiitos tarkkaavaisen henkilön, joka lähetti meille postia asian tiimoilta. Kaluston on suunnitellut ruotsalainen Svante Skogh vuonna 1954 ja sitä valmisti Ruotsissa Ernst Hjertquist & Co. Kalustoissa on pieniä eroja, ainakin selustan napituksessa ja lisäksi selkänoja näyttää hieman erilaiselta. Eroista huolimatta vaikuttaa siltä, että Askon Pallas pohjautuu Svante Skoghin suunnittelemaan sohvakalustoon.

 • Sohvakalusto Panama.Kysymys:
  Verhoomooni tuotiin tänään kuvan mukainen Askon tyylikäs sohvakalusto, kaksi nojatuolia ja sohva. En ole aikaisemmin nähnyt vastaavaa joten ajattelin kysyä, jos teillä on tietoa kalustosta. Lienee jostain 50 – 60 luvulta?

  Vastaus:

  Nojatuolia (ja luultavasti myös sohvaa) on myyty kauppanimellä Panama. Nojatuolin tuotenumero 04038 on kirjattu vuoden 1966 tuotenumerointivihkoon ilman vanhaa numeroa, jonka tulkitsen tarkoittavan, että kalusto otettiin tuotantoon kesäkuun 1965 ja vuoden 1966 välisenä aikana. Toisaalla on maininta, että nojatuoli (ja myös sohva oletan) poistui tuotannosta vuonna 1968. Siis se oli vain vähän aikaa Askon mallistossa ja korvautui vastaavilla tuotteilla. Esim. myöhemmin tuotannossa ollut Monza muistuttaa rakenteeltaan paljon tätä Panamaa.

  Sohvakalusto Panama.

 • Sohvaryhmä Robert.Kysymys:
  Hankimme 70-luvulla sohvakaluston (sohva ja kaksi tuolia). Mikä on kalusteen nimi ja onko niillä jokin arvo

  Vastaus:

  Kyseessä on Askon sohvakalusto Robert (sohvan mallinumero 06535, nojatuolin 04535), tullut mallistoon vuonna 1978. Suunnittelija ei ole tiedossa. Kalusteiden rahallinen arvo aina kiinnostaa kyselijöitä, mutta siihen emme voi ottaa kantaa (tämä on yleinen käytäntö museoiden kesken Suomessa).

  Sohvaryhmä Robert.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

 • Sohvaryhmä San Marino.Kysymys:
  Haluaisin tiedustella vanhasta Askon sohvakalusteryhmästä, johon kuuluu kaksi nojatuolia ja yksi kolmen istuttava sohva.

  Vastaus:

  Sohvakalustosi on 1970-luvun alkupuolelta ja sen on suunnitellut Pekka Rannikko. Sitä myytiin nimellä San Marino.

  Sohvaryhmä San Marino.

  Klikkaa kuva suuremmaksi.

 • Sohvakalusto Wanda.Sohvakalusto Wanda.

  Kysymys:
  Onko Teillä tietoa milloin meidän sohvakalusto on valmistettu? Tuotteiden pohjassa on maininta Asko Export. Liitteenä muutama kuva.

  Vastaus:

  Kyseessä on sohvakalusto Wanda. Sohvaryhmä esiteltiin Askon osastolla Kölnin kansainvälisillä huonekalumessuilla vuonna 1976. Sen ovat Askolle suunnitelleet Anita Schmidt ja Heiner Goelz. Jo Asko Export –leima kertoo, että kalusto on suunniteltu vientikalustoksi, mutta toki se on ollut myynnissä myös meillä Suomessa.

  Sohvakalusto Wanda.

  Wanda on otettu siis tuotantoon vuoden 1976 paikkeilla. Kovin pitkään se ei Askon mallistossa ollut, sillä arkistostamme löytyy Wanda-kuvastonlehti, johon on käsin kirjoitettu lop. 15.5.1979 ja loppu 1980.

  Sohvakalusto Wanda.