Hyvä paikka -päänäyttely

Lahden Historiallisen museon päänäyttely avautuu 6.6.2024. Se sijoittuu Lahden kartanon ensimmäisen kerroksen näyttelytiloihin.

Hyvä paikka -päänäyttely pureutuu päijäthämäläiseen arjen historiaan jääkauden jälkeiseltä ajalta nykypäivään. Ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvassa Hyvä paikka -näyttelyssä historiallinen kartanomiljöö on avaa digitaalisen ja elämyksellisen näyttelykokonaisuuden, joka tarjoaa samastumisen kokemuksia koko perheelle erityisasiantuntijoita unohtamatta.

Näyttelyn keskeisiä kantavia teemoja ovat yhteisö, yksilö, ympäristö ja arki. Näyttelyn on käsikirjoittanut Helsingin yliopiston teatterihistorian dosentti Mikko-Olavi Seppälä, ja sen sisältöjä on ollut koostamassa laajasti eri alojen tutkijoita. Tällä on varmistettu se, että näyttelyssä Päijät-Hämeen historiaa voidaan esittää aivan uudella tavalla ja tarkkuudella. Osana näyttelyä nähdään myös vaihtuvia osuuksia, kuten Muistamon osallistavien keskusteluiltojen pohjalta kerätyt piennäyttelyt Mainiemen sahayhteisö ja evakkoteemainen Perillä sekä tutkimuksen pohjalta koottu muinaispuvun replika Kirkk’ailanmäeltä.

Näyttelyn taustatutkimuksena on tilattu artikkeleita eri alojen tutkijoilta. Artikkelit avaavat näkökulmia Lahden ja Päijät-Hämeen elämään geologian, arkeologian, historiantutkimuksen ja sosiologian viitekehyksestä. Artikkelikokoelma on julkaistu vuonna 2022.