Pöydät

Ruokapöydät

 • Pöytä nro 3025.Kysymys:
  Tässä kuva hienosta Askon ruokapöydästä. Kuka tämän on suunnitellut?

  Vastaus:

  Mukana ei ollut mittoja, mutta ainoa, joka näytti vastaavan, on ruokapöytä nro 3025, suunnitellut Ilmari Lappalainen vuonna 1962. Pöydässä on kaksi kantta päällekkäin eli se on levitettävä. Askon arkistossa olevasta kuvasta ei kuitenkaan selviä se, miten pöytä levitetään. Siihen tuli vastaus kysyjältä: pöydän kansi avataan ja käännetään samalla lailla kuin pelipöydässä, jolloin koko tuplaantuu.

  Pöytä nro 3025.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

 • Pöytä nro 3427.Kysymys:
  Tässä taas yksi arvoitus. Voiko olla Tapiovaaran tuotantoa? Askon leima. Irrotettava kansi.

  Vastaus:

  Kyseessä on mielenkiintoinen ”kaksikkopöytä”. Olli Borgin vuonna 1958 Askolle suunnittelema yhdistetty sohva- ja ruokapöytä nro 3427. Jalkarakenteen asennosta riippuen joko korkeampi ruokapöytä tai matalampi sohvapöytä.

  Pöytä nro 3427.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

 • Pöytä Alli.Kysymys:
  Onko kuvan pöytä Fanett-pöytä? Pöydän pohjassa on Askon tarra ja pöydän kanssa on käytetty Ilmari Tapiovaaran Fanett –tuoleja. Pöytälevyn koko on 120 x 80 + jatkopala 45 cm ja korkeus 73 cm.

  Vastaus:

  Pöytä ei ole Fanett-pöytä, vaan se näyttäisi olevan lähinnä Jussi Peipon vuonna 1965 suunnittelema pöytä nro 3033, Alli. Muoto ja mitat täsmäävät, mutta tuo sivussa näkyvät neliönmuotoiset rakenteet eivät kuvan eikä varsinkaan piirustuksen mukaan täsmää.

  Pöytä Alli.Pöytä Alli.

  Fanett -pöydästä tiedetään seuraavaa: Ilmari Tapiovaara suunnitteli Askolle ruokapöydän nro 3012 vuosina 1956 /1957. Vuonna 1959 pöydän 3012 tilalle tuli pöytä 3017. Muunnosta (3017) markkinoitiin Fanett-pöytänä. Pöydälle 3017 ei mainita suunnittelijaa.

  Pöytä 3017.Pöytä nro 3017.Pöytä nro 3012.

  Klikkaa kuvat suuremmiksi.

 • Pöytä Arava. Kysymys:
  Ostin tämän kuvissa olevan pöydän ja neljä Fanettin näköistä tuolia kierrätyskeskuksesta aiemmin tänä vuonna. Pöytä on jatkettava ja siinä on kaksi jatkopalaa. Pöydän runko ja jalat ovat luullakseni koivua ja pöytälevy (tiikki?)viilutettua lastulevyä. Olen useassa eri paikassa nähnyt täsmälleen samanlaista pöytää myytävän Ilmari Tapiovaaran suunnittelemana. Pöydästä eikä tuoleista ei löydy Askon tarraa tai muuta valmistajan merkintää. Pöydässä on kiinni lappu, jonka mukaan pöytä ilmeisesti on valmistettu Lahdessa ja sen mallinumero on ollut 3009. Pöydän mitat ovat: korkeus 72 cm, leveys 80 cm ja pituus 115 cm. Yhden jatkopalan pituus on n. 21,5 cm. Tuolien mitat täsmäävät Fanett-tuolin mittoihin, jotka löysin nettisivuiltanne.

  Osaatteko kertoa mitään tästä pöydästä ja tuoleista? Ovatko ne tosiaan Ilmari Tapiovaaran suunnittelemat?

  Vastaus:

  Pöytä ei ole Ilmari Tapiovaaran vaan Askon pitkäaikaisen suunnittelijan, sisustusarkkitehti Ilmari Lappalaisen työtä. Se on niin kutsutun Arava-sarjan pöytä nro 3009. Lappalainen suunnitteli sen vuonna 1956. Pöytää sai joko mahongilla tai jalavalla vaneroidulla kannella, muutoin koko kaluste, myös pöytälevy, on koivua.

  Pöytä Arava.Pöytä Arava.

  Lisätietoja kuvia klikkaamalla.

  Tuolit sen sijaan ovat Tapiovaaran Fanett-tuoleja. Tapiovaara suunnitteli vastaavan Fanett-tuolin ensin Edsbyn tehtaalle Ruotsiin, Askolla Fanett otettiin vuonna 1955 tuotantoon. Tuolia on esitelty tarkemmin Pinnatuoli-koosteessa.

 • Pöytä Fanett.Pöytä Fanett.Pöytä Fanett.

  Kysymys:

  Tässä on kuvia ’antiikki’pöydästäni, jotta voisitte selvittää esim. valmistusvuoden ja mahdollisen suunnittelijan.

  Vastaus:

  Pöydän pohjassa olevasta tavaraselosteesta näkyy, että pöydän mallinumero on 3017. Pöytä on suunniteltu vuonna 1959 ja sitä mainostettiin nimellä ”Fanett”. Nimi luonnollisesti viittaa Ilmari Tapiovaaran suunnittelemaan Fanett-pinnatuoliin. Pöydän valmistus lopetettiin vuonna 1968.

  Tässä yhteydessä täytyy mainita toinen, muutama vuosi aikaisemmin suunniteltu pöytä, nimittäin ruokapöytä nro 3012, joka on Ilmari Tapiovaaran suunnittelema. Askon arkistosta käy ilmi, että Tapiovaaran suunnitteleman pöydän tilalle mallistoon tuli juuri pöytä nro 3017. Kuvastolehdistä käy ilmi, että Tapiovaaran suunnittelemassa pöydässä oli yksi lisälevy, muunnoksessa niitä on kaksi. Koska muunnokselle ei ole ilmoitettu suunnittelijaa, on se suunniteltu Askolla Ilmari Tapiovaaran pöydän pohjalta.

  Pöytä Fanett.Pöytä Fanett.

  Klikkaa kuvat suuremmiksi.

Sohvapöydät

 • Pöytä nro 3402.Kysymys:
  Onkohan kuvan pöytä Askon mallistoa?

  Vastaus:

  Sohvapöytä on Ilmari Lappalaisen vuonna 1950 suunnittelema (mallinumero 3402).

  Pöytä nro 3402.

 • Pöydät nro 3426 ja Kontiki.Kysymys:
  Meillä on sohvapöytiä, joista haluaisin tietoja.
  Pöydän kansi on teakiä(?), jalat koivua, mitat 150×70, korkeus 50 cm. Pohjassa on Askon tarra.
  Toinen pöytä on jalavaa. Mitat 128×58, korkeus 46 cm. Ostettu kotiimme noin 1957 Tampereen Askosta tai Iskusta. Nimi oli muistaakseni Kon Tiki. Saattaa olla myös ruotsalainen tai tanskalainen.

  Vastaus:

  Kyseessä näyttäisi olevan sohvapöytä nro 3426, suunnitellut Jussi Peippo vuonna 1957. Pöytää valmistettiin punapyökillä, jalavalla tai teakilla vaneroituna.

  Pöytä nro 3426.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

  Metallisella rakenteella varustettu pöytä on tosiaan Kontiki, mallinumero 3408. Askon arkistossa kerrotaan pöydästä vain, että se on hyväksytty mallistoon vuonna 1954 ja että malli on Ruotsista. Antik & Auktion –lehdessä 3/2009 esiteltiin ruotsalainen suunnittelija Karl Erik Ekselius ja yksi hänen suunnittelemistaan huonekaluista oli sohvapöytä, joka näyttää aivan Kontikilta. Ruotsissa sitä valmistettiin nimellä ”Krysset.” Pöydän on siis suunnitellut kyseinen herra vuonna 1952.

  Kontikin kansi valmistettiin joko jalavalla, mahongilla tai teakilla vaneroituna. Numero 79 viittaa jalavaan.

  Sohvapöytä Kontiki.

  Lahden museoiden kokoelmassa on sohvapöytä Kontiki. Kuvaaja: Tiina Rekola.

 • Pöytä nro 3427.Kysymys:
  Tässä taas yksi arvoitus. Voiko olla Tapiovaaran tuotantoa? Askon leima. Irrotettava kansi.

  Vastaus:

  Kyseessä on mielenkiintoinen ”kaksikkopöytä”. Olli Borgin vuonna 1958 Askolle suunnittelema yhdistetty sohva- ja ruokapöytä nro 3427. Jalkarakenteen asennosta riippuen joko korkeampi ruokapöytä tai matalampi sohvapöytä.

  Pöytä nro 3427.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

 • Pöytä nro 3429.Kysymys:
  Olisiko suunnittelijasta tietoa? Pöytä on 53,5 korkea ja kansi 110×55 cm, kannen paksuus reunoilta noin 4 cm. Pohjassa on Askon tehtaan leima ja lyijykynällä kirjoitus 1961. Pöytä on ollut paketissa vuodesta 1961 lähtien.

  Vastaus:

  Sohvapöydän mallinumero on 3429 ja sen on suunnitellut Askon tuotesuunnittelupäällikkö Pauli Kolkka vuonna 1958.

  Pöytä nro 3429.Pöytä nro 3429.

  Sohvapöytä n:o 3429. Valmistetaan koivusta. Kansi vaneroitu koivulla tai jalavalla.

 • Pöytä nro 9023.Kysymys:
  Minulla on tämmöinen Askon sohvapöytä mistä haluaisin saada tietoja. Mitat: leveys 68, pituus 124, korkeus 45 cm.

  Vastaus:

  Pöytä ja nimenomaan sen jalkarakenne on Tapio Wirkkalan Askolle suunnittelema. Suunnitteluvuosi on 1959. Arkistosta löytyy tieto, että pöydän jalkarakenteen mallinumero on 9023. Tapio Wirkkala suunnitteli Askolle ns. rytmivanerista tehtyjä pöytiä ja tämä jalkarakenne oli yksi vaihtoehto rytmivaneripöydälle. Kuten kuvasi kertoo, niin pöytää on valmistettu myös ”tavallisella” kannella.

 • Pöytä Don Carlos.Kysymys:
  Omistan kuvan mukaisen pöydän. Olen koko kesän yrittänyt löytää tietoja pöydästä mutta harmikseni mistään mitään tietoja pöydästä en ole löytänyt. Pöydän pohjasta löytyy tarra ASKO EXPORT.

  Vastaus:

  Kyseessä on sohvapöytä ”Don Carlos” (mallinumero 14078), jonka on vuonna 1971 suunnitellut sisustusarkkitehti Pekka Rannikko. Pöytä ei ollut kauan Askon mallistossa, sillä painettuun kuvastolehteen on käsin kirjoitettu: ”lop 73”, mikä on epävirallinen tieto, mutta on luultavasti oikein.

  Askolla pöytää mainostettiin näin: Don Carlos -sohvapöydän verhoiltu runko antaa mahdollisuuden muuttaa pöydän ilmettä. Harmoninen vaikutelma saavutetaan valitsemalla pöytään ja sohvaryhmään sama päällinen. Mikäli sisustus kaipaa vaihtelua, voidaan pöytä päällystää kokonaisuuteen sopivalla pirteällä verhoilumateriaalilla. Lasikannen lisäksi on pöydässä myös alataso, joka lähes kaksinkertaistaa pöydän tasopinnan.

 • Pöytä Duetta.Kysymys:
  Olen perinyt Askon entiseltä työntekijältä muutamia tiikkikalusteita ja kysymykseni koskee todennäköisesti 60-luvulta peräisin olevaa sohvapöytää, koko 120 x 60 cm, joka on muuten tiikkiä, mutta jalat ovat tummempaa puuta. Askon leimaa ei ole, niin että kyseessä on ilmeisesti jonkun muun valmistajan tuote?

  Vastaus:

  Mielestäni löysin vastaavan pöydän Askon arkistosta. Askon tuotteista ei aina löydy leimaa/tarraa eli sen puuttuminen ei automaattisesti merkitse sitä, että huonekalu ei ole Askon valmistama. Tässä tapauksessa kun olet perinyt sohvapöydän Askolla olleelta työntekijältä, niin sekin tukee olettamusta sitä, että pöytä on Askon valmistama.

  Pöytä on mallinumeroltaan 3428, suunniteltu vuonna 1958. 1960-luvun alun pienessä esitteessä sitä mainostetaan nimellä ”Duetta”.

  Asko uusi tuotenumeronsa vuonna 1966 eikä pöytä nro 3428 enää ole listoilla mukana eli siihen mennessä sen valmistus on jo päättynyt. Yhdessä kuvastolehdessä on käsintehty merkintä kesäk. 64. Tämä saattaa merkitä sohvapöydän valmistuksen lopettamista, mutta tästä ei voi olla varma.

  Sohvapöytä Duetta.Sohvapöytä Duetta.Sohvapöytä Duetta.

  Klikkaa kuvat suuremmiksi.

 • Pöytä Jyllanti.Pöytä Jyllanti.Pöytä Jyllanti.

  Kysymys:

  Kyselisin suunnittelijaa kuvan pöydälle, pöydässä on kolme irrotettavaa pöytä levyä, yksi ei ole paikallaan, en ole aikaisemmin nähnyt tällaista on ilmeisesti aika harvinainen?

  Vastaus:

  Kyseessä on Jyllanti-sohvakalustoon (mallinumero 1418) kuuluva pöytä. Kaluston on suunnitellut tanskalainen Illum Wickelsø vuonna 1960. Kalusto ei ilmeisesti ole ollut kovin kauan aikaa Askolla tuotannossa, koska sitä ei enää mainita vuoden 1966 mallistovihkosessa.

  Sohvapöytä Jyllanti.

  Sohvapöytä Jyllanti.Sohvapöytä Jyllanti.

 • Sohvapöytä Raimo.Kysymys:
  Kiinnostaa milloin Askon tehtaalla on valmistettu oheisen kuvan mukaista sohvapöytää, millä nimikkeellä ja mikä puulaji on kysymyksessä.

  Lienee koivua pöytälevy ehkä mäntyviilua? Askon leima pöytälevyn alapuolella.

  Vastaus:

  Pöytä on olohuoneen pöytä nro 3405, jota on myyty nimellä Raimo. Se on koivurunkoinen ja sitä on saanut jalavalla, mahongilla tai pyökillä vaneroidulla kannella. Sen malli on kopioitu Askolle vastaavasta ruotsalaisesta pöydästä ja se on ollut tuotannossa vuosina 1952-1961.

  Sohvapyötä Raimo.

  Raimo pöytä on myös tässä 1950-luvun olohuoneessa. Vuodesohva Nello nro 6419 otettiin Askolla tuotantoon vuonna 1956 ja se on tehtaan suunnitteluosaston muunnos Olli Borgin edellisenä vuonna suunnittelemasta sohvasta nro 6411. Radiopöytä nro 3208 on alun perin  ruotsalainen malli ja otettiin Askolla tuotantoon vuonna 1952. Astiakaapin nro 4009 on suunnitellut Pauli Kolkka vuonna 1958 ja nojatuolit nro 2440 Ilmari Lappalainen vuonna 1956.

  Sohvapöytä Raimo.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

 • Sohvapöytä Tummeli.Kysymys:
  Meillä on Askon valmistama iso sohvapöytä.  Pöydän mitat ovat: leveys 72 cm, pituus 150 cm, korkeus 45 cm. Minua kiinnostaisi, milloin ko. pöytä on ollut tuotannossa?

  Vastaus:

  Kyseessä on sohvapöytä nimeltään ”Tummeli” (nro 3438) ja sen on suunnitellut Eero Aarnio vuonna 1960. Vuonna 1966 Asko muutti tuotteidensa numerointia ja pöytä sai uuden numeron (nro 14004). Kuitenkin niissä vuoden 1966 ja 1967 esitteissä, joita meillä on käytettävissä, ei pöytää enää ole. Tästä päättelen, että pöydän valmistus on lopetettu näihin aikoihin.

  Sohvapyötä Tummeli.

  Tummeli-pöytä Askon saksankielisessä esitteessä.

 • Sohvapöytä Vanamo.Kysymys:
  Löytyykö kuvan pöydälle suunnittelijatietoa?

  Vastaus:

  Sohvapöytä näyttäisi olevan Vanamo, nro 3437, suunnitellut Tanu Toiviainen 1960. Valmistettu teakistä, kuuluu sohvakalustoon nro 1420, jonka myös suunnitellut Tanu Toiviainen.

  Sohvapöytä Vanamo.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

Kampauspöydät

 • Kampauspöytä nro 410.Kysymys:
  Oletettavasti kyseinen kampauspöytä on ostettu Karhulan kauppalan (nykyinen Kotka) Askosta 1930-luvulla. Mikä olisi tarkempi valmistusvuosi? Onko ko. kampauspöydällä nimeä ja onko niitä valmistettu isoja sarjoja? Kampauspöytä on myöhemmin petsattu alkuperäistä tummemmalla sävyllä.

  Vastaus:

  Kampauspöytää on valmistettu Askolla 1930-luvulla. Sen tuotenumero on 410, muuta myyntinimeä sillä ei ole. Vaikka se on vuoden 1935 kuvastoon merkitty ”makuuhuoneen kalustoksi”, sitä on myyty erillisenä ja se ei sinänsä liity kuvassa olevaan makuuhuoneen muihin kalusteisiin. Osa makuuhuoneen kalustoista myytiin yhtenä kokonaisuutena, mutta silloin niillä oli vain yksi tuotenumero ja monesti myös myyntinimi kuten Kaino, Kirsti, Marketta, Laura jne.

  Kampauspöytä nro 410.

  Inventaario – ja työkirjat ovat säilyneet arkistossa valitettavan satunnaisesti, mutta tästä yksilöstä löysin tiedon, että sitä on valmistettu 4.5.-2.6.1934 sadan kappaleen sarja.

  Kampauspöytä nro 410.

 • Kampauspöytä Kultatupa.Kysymys:
  Löytyykö tälle Askon kampaus- tai peilipöydälle suunnittelijaa? Myös settiin kuuluva tuoli on tallessa. Takaosassa musta Asko-tarra.

  Vastaus:

  Askon mallistosta löytyi vain yksi kampauspöytä, joka vastaa kampauspöytääsi. Tosin tällaisia vetimiä ei piirustuksessa tai kuvissa näy.

  Kyseessä on Kultatupa-sarjaan kuuluva kampauspöytä (nro 3709). Kultatupa-sarja on suunniteltu vuonna 1961 ja sen on pääosin suunnitellut arkkitehtioppilas Saarinen, josta ei valitettavasti löydy enempää tietoa.  Kultatupa-sarjaan on lisäksi lisätty muutamia muiden suunnittelijoiden tuotteita.

  Vuonna 1962 Asko mainosti lehdessään Kultatupa-sarjan kampauspöytää näin: ”Uusi kampauspöytä on kaikessa yksinkertaisuudessaan linjakas huonekalu, jota täydentää asiaankuuluva tyylin mukainen rahi. Kampauspöytä on teakia ja valkoiseksi maalattua koivua.” Kampauspöydän valmistus on loppunut vuonna 1969.

  Kultatupa.

  Klikkaa kuva suuremmaksi.

 • Kampauspöytä Marilyn.Kysymys:
  Mikähän on sarjan nimi ja milloinkohan on ollut valmistuksessa?

  Vastaus: 

  Kampauspöytä on Markku Pakkasen Askolle vuonna 1986 suunnittelemasta Marilyn makuuhuoneenkalustosta.

  Marilyn esite.

  Lisätietoja kuvaa klikkaamalla.

Muut pyödät

 • Lehtipöytä nro 3921.Kysymys:
  Ostin kirpputorilta tämän pienen pöydän, jossa on lehtihylly. Valmistusajankohta ja suunnittelija kiinnostaa. Tason alapuolella on Askon leima.

  Vastaus:

  Lehtipöydän mallinumero on 3921, malli on Tanskasta. Mallinimeä lehtipöydällä ei näytä olleen. Askon arkistosta ei löydy tietoa siitä, milloin lehtipöytä on tullut mallistoon, mutta joka tapauksessa 1950-luvun alkupuolella. Lehtipöytä poistui mallistosta vuonna 1957.

  Lehtipöytä nro 3921.

 • Kirjoituspöytä Kultatupa.Kirjoituspöytä Kultatupa.

  Kysymys:

  Ohessa kaksi kuvaa Askon kirjoituspöydästä. Koskahan malli on ollut tuotannossa? Mitä puuta pöytä mahtaa olla?

  Vastaus:

  Kirjoituspöytä on osa Askon Kultatupa-nimellä markkinoimaa kalustesarjaa, johon kuului pöytiä, tuolia, sohvia yms. Huonekalut on osaksi suunniteltu Askon piirtämössä, osalle on nimetty suunnittelija. Kirjoituspöydän kohdalla suunnittelijaksi on merkitty arkkitehtioppilas Saarinen, vuosi on 1961. Esitteestä näkyy, että kirjoituspöytää on valmistettu erilaisilla laatikosto/kaappivaihtoehdoilla. Askon pääraaka-aineena oli suomalainen koivu ja sinun kirjoituspöytäsi näyttäisi olevan koivusta valmistettu.

  Asko-lehdessä 1/1962 Kultatupa-kalusteita mainostettiin sanomalla, että ne ”on varta vasten suunniteltu nykyaikaisiin suomalaisiin koteihin. Pelkistettyjen muotojen kauneus tekee ne riippumattomiksi muotivirtauksista ja varmistaa jatkuvan tyytyväisyyden.”

 • Pöytä Pepita.Kysymys:
  Olen saanut tiedon, että kuvassa oleva pieni pöytä olisi 1930-luvulta, ja jonkun naissuunnittelijan käsialaa. Pohjassa Askon leima. Osaatko kertoa tarkemmin?

  Vastaus:

  Pöytä muistuttaa Maija Heikinheimon suunnittelemaa Apu-tupakkapöytää, mutta on toisen 1930-luvun suunnittelijan, Birger Hahlin 1930-luvun puolivälissä Askolle suunnittelema Pepita (nro 623).

  Pöytä Pepita.

 • Pikkupöytä Raija.Kysymys:
  Olisin tiedustellut, mahtaako tämä pikkupöytä olla Askon tuotantoa. Pohjasta näytti siltä, että tarra oli poistettu.

  Vastaus:

  Pöytäsi voisi hyvinkin olla Askon tuotantoa. Löysin Askon arkistosta pöydän, joka mielestäni vastaa pöytääsi. Pöytä on mallinumeroltaan 3305, olohuoneen pöytä (tupakkapöytä) ”Raija”. Sen on suunnitellut Ilmari Lappalainen vuonna 1949. Valmistus on lopetettu vuonna 1961.

  Pikkupöytä Raija.Pikkupöytä Raija.

 • Pöytä Salvador.Kysymys:
  Olisin kysynyt pienestä pöydästäni, se on tietääkseni 60 luvulta, mutta haluaisin tietää suunnittelijan nimen tai tietoa yleensä.

  Vastaus:

  Pöytäsi on Salvador, koosta riippuen joko nro 14023 (124x77x55 cm) tai nro 13013 (70x45x49 cm), jonka on suunnitellut Birgitta Waldonen vuonna 1966. Pöytä on ollut Askolla tuotannossa vuoteen 1969.

 • Kirjoituspöytä Teini.Kysymys:
  Onko oheisen kirjoituspöydän suunnitellut Ilmari Tapiovaara?

  Vastaus:

  Kirjoituspöytä nro 3107 on malli Ruotsista, mutta ei ole tarkempaa tietoa, mistä sieltä. Se on otettu tuotantoon 2.4.1954, ja sitä on myyty nimellä Teini.