Sota-ajan värssyvihko innoitti kokoamaan Karjala-teemaiseen Kotiin-näyttelyyn uuden muisto- ja laulukirjan

Musiikin tohtori Anne-Mari Kivimäki sai mummoltaan vanhoja muistovihkoja, jotka sisälsivät Valamon saaren ja Suomen Joutsenen, 1944-1945 vuosilta sotilaiden kirjoittamia muistoja ja iskusäveliä. Vihkojen innoittamana Kivimäki toimitti Kotiin – muistoja- ja lauluja -kirjan, joka antaa mahdollisuuden kurkistaa jatkosodan ja sen jälkeiseen nuorten elämään.

Kotiin – Muistoja ja lauluja -kirja sisältää valittuja sivuja näköispainoksena vanhoista sota-ajan vihkoista vuosilta 1944-1945. Kirjaan on lisäksi valittu Karjala-teemalla yhteislauluja sointumerkkeineen. Anne-Mari Kivimäki on säveltänyt ja sovittanut vanhasta vihkosta löytyvän Karjalan kaiho -tekstin inspiroimana Muistellen-kappaleen, ja kirjan toinen uusi sävelletty laulu pohjautuu tutkija Ville Kivimäen Kotiin – Karjalan kaikuja ja kuvia -näyttelytekstiin.

Käsinkirjoitettua ajankuvaa

”Vanhojen vihkojen tutkimisen avulla olen päässyt mielikuvissani matkustamaan 1940-luvulle ja olen pohtinut nuorten elämää sodan keskellä ja sen jälkeen. Vihkot sisältävät kauniilla käsialla kirjoitettuja sen ajan suosittuja lauluja, iskusäveliä sekä värssyjä, omia loruja ja tuntoja Karjalan kaipuusta ja sotatilanteesta sekä piirroksia naisista ja armeija-ajasta,” sanoo kirjan tekijä, musiikin tohtori Anne-Mari Kivimäki.

Kirjan kustantajana toimii Lahden Historiallinen museo ja kirja julkaistaan Kotiin – Karjalan kaikuja ja kuvia -näyttelyn yhteydessä.

Lisätietoja:
Musiikin tohtori Anne-Mari Kivimäki
am.kivimaki@folkextreme.fi
p. 050 3705600