Muistamon keväässä tarinoidaan evakkoudesta

Muistamon keväässä käsitellään evakkoutta ja toiseutta Päijät-Hämeen alueella.

Onko sinulla sukujuuria Karjalassa tai onko evakkoelämä koskettanut sinua tavalla tai toisella? 

Viimeinen evakko lähdössä Viipurista
Kuva: TK. Ruponen 1944, Museovirasto

Lahden Historiallisen museon Muistamo rantautuu vihdoin kotipaikkakunnalleen Lahteen! Tänä keväänä Muistamon keskusteluilloissa keskustellaan evakkoudesta ja mahdollisista toiseuden tunteista. Millaista Lahteen oli tulla, kun koti jäi uuden rajan taa Karjalaan? Onko äiti tai isoisä kertonut sinulle tarinoita evakkoajastaan? Oletko ehkä jopa käynyt suvun vanhoilla asuinpaikoilla Karjalassa? 

Keskusteluillassa tarinoidaan yhdessä muistoista, ajatuksista ja mielikuvista, joita evakkous on herättänyt. Haluaisimme myös jutella siitä, mitä Karjalasta on tuotu Lahteen ja millaista evakkoina Lahden seudulle tulleiden elämä on ollut. Olemme kiinnostuneita erityisesti esineisiin liittyvistä tarinoista. Miksi jokin tietty esine on haluttu ottaa mukaan evakkokärryyn?  

Muistamon ”Perillä” – keskusteluiltojen sarja järjestetään tulevana keväänä 2023. 

ti 28.3. klo 17-19 Matkalla Päijät-Hämeeseen 

to 27.4 klo 17-19 Elämää evakossa 

ti 23.5 klo 17-19 Perillä Päijät-Hämeessä  

Kaikki keskusteluillat järjestetään Lahden Radio- ja tv-museo Mastolan auditoriossa. Keskustelutilaisuudet myös striimataan Lahden museoiden YouTube-sivuille

Keskusteluilloissa nähdään kevään aikana useita kiinnostavia puhujia sekä musisointia ja taidetta. 

”Evakkous kaikkineen voi olla kipeä, hankala ja herkkä aihepiiri, josta puhuttaessa on muistettava, että kokemuksia on yhtä monta kuin puhujia”, Historiallisen museon museoamanuenssi Sini Ojala kuvaa.  

”Tämän takia haluammekin avata keskustelutilan kokemuksille ja tarinoille, jotta karjalaiselle Lahdelle voidaan antaa moninaisemmat kasvot myös toisen ja kolmannen sukupolven kokemuksina”, Muistamon projektitutkija Nea Vallas täydentää.  

Muistamo on Historiallisen museon osallistavan työn koti, jonka kautta rakennamme pieniä näyttelyosia vuonna 2024 aukeavaan upeaan ja eloisaan perusnäyttelyyn. Evakkoutta ja päijäthämäläistä toiseutta koskeva näyttely tullaan näkemään Historiallisella museolla kesällä 2024. Aiemmin olemme Muistamossa tuottaneet yhteistyöprojekteja Mainiemen sahasta ja Albert Th. Böökin valokuvista Padasjoella, sekä Salpakankaan kuntakeskuksen kohtalosta Hollolassa.  

*** 

Lisätietoja: 

lahdenhistoriallinen.fi/muistamo tai @lahdenhistoriallinen 

Museoamanuenssi Sini Ojala,  p. +358 44 0187026, sini.ojala@lahti.fi 

Projektitutkija Nea Vallas, p. +358 44 4826584, nea.vallas@lahti.fi 

Muistamo -projektin logo