Mailta ja vesiltä valokuvanäyttely avautuu

Haukka-Kustaa kuokkii maata Padasjoen Majuanvuorella 1890-luvulla. Kuva on Albert Theodor Böökin ottama.

Mailta ja Vesiltä – A. Th. Böökin valokuvanäyttely avautuu Padasjoella 

Näyttely Mailta ja vesiltä avautuu lauantaina 2.7. Klo Padasjoen kirjastossa. Tilaisuus käynnistyy avauspuheenvuoroilla ja jatkuu tasatunnein ohjatuilla tutustumisilla näyttelyyn. Paikalla on lisäksi kahvitarjoilu ja Lahden museoiden väkeä. Albert Theodor Böökin (1858-1943) valokuvista koottu näyttely esittelee maisemia 1900-luvun alun Padasjoelta. 

Valokuvanäyttely sai alkunsa Lahden Historiallisen museon Muistamo-projektissa.  Muistamon toimintaa järjestettiin keväällä 2022 myös Hollolan Salpakankaalla. Näyttely jatkuu Padasjoen kirjastolla elokuun loppuun asti ja on vierailtavissa kirjaston aukioloaikoina. Valokuvien lisäksi näyttely on saanut vaikutteita hänen työstään luonnonhistorian opettajana. 

Esillä olevat kuvat kuuluvat noin 400 lasinegatiivin kokoelmaan. Ne lahjoitettiin Padasjoen kunnalle matkalaukussa 1980-luvulla. Tuolloinen kulttuurisihteeri vastaanotti ne ja negatiivit otettiin osaksi Padasjoen museon kokoelmaa. Nyt kuvat ovat osa Lahden museoiden kokoelmaa, mutta ne on luvattu pitää paikkakuntalaisten saatavilla. Tulevaisuudessa ne tulevat olemaan näkyvillä esimerkiksi Finna-tietokannan kautta.  

Lahden Historiallisen museon ovet avautuvat yleisölle jälleen vuonna 2024. 

“Kävijät näkevät näyttelyssä yleensä vasta työn lopputuloksen, mutta nyt paikkakuntalaisilla oli mahdollisuus osallistua näyttelyn tekemiseen”, museoamanuenssi Sini Ojala toteaa. Valokuvanäyttelyä suunniteltiin padasjokelaisten kanssa kolmessa keskusteluillassa. Käytyjen keskustelujen aikana tunnistettiin valokuvissa esiintyviä ihmisiä ja paikkoja sekä kartoitettiin aihepiirejä, jotka kiinnostivat keskusteluiltoihin osallistuneita. Näiden tapaamisten pohjalta alettiin rakentaa näyttelyä yleisön toiveiden, heidän kertomiensa tarinoiden ja muistitiedon pohjalta. Ihmisten kertomukset ja kiinnostuksen kohteet olivat olennaisessa roolissa näyttelyn sisältöjen rakentamisessa.

”Ihmisten kertomukset ja kiinnostuksen kohteet olivat olennaisessa roolissa näyttelyn sisältöjen rakentamisessa”, projektitutkija Nea Uusisalo kertoo.

“Lisäksi näyttelyn suunnittelua ja rakentamista on ohjannut vahvasti paikallisuus”, Ojala lisää.  

Tervetuloa tutustumaan valokuvanäyttelyymme! 

Lisätietoja:

www.lahdenhistoriallinen.fi/muistamo/

Museoamanuenssi Sini Ojala, sini.ojala@lahti.fi , p. 044 018 7026

Projektitutkija Nea Uusisalo, nea.uusisalo@lahti.fi , p. 044 4826584