Lahden Historiallinen museo avaa ovensa 6.6. klo 9-19

Lahden Historiallinen museo avaa ovensa elämyksellisten näyttelyiden voimin. Päänäyttely ”Hyvä paikka” avaa aikaikkunoita päijäthämäläiseen arjen historiaan jääkaudelta nykypäivään. Säveltäjä Anne-Mari Kivimäen, valokuvaaja Hanna Koikkalaisen ja sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseisen kokoama ”Kotiin – Karjalan kaikuja ja kuvia” kysyy, miltä kodin menettäminen tuntuu. Lisäksi museossa avautuvat ”Asehuone” -näyttely ja museokauppa.

Päänäyttely ”Hyvä paikka” pureutuu Lahden alueen arjen historiaan jääkaudesta nykypäivään. Näyttelyn on käsikirjoittanut teatterihistorian dosentti Mikko-Olavi Seppälä ja näyttely sisältää yleisön kanssa yhdessä työstetyt Muistamon piennäyttelyt ”Mainiemen sahayhteisö” ja ”Perillä”. Lisäksi näyttelyssä nähdään useita ennallistuksia, kuten käsityömestari Mervi Pasasen, arkeologi Jenni Sahramaan ja korumuotoilija Nana Åstenin ennallistus Kirkkailanmäen naisen puvusta.

”Historiallinen museo on ollut kiinni kuusivuotta ja onhan tuohon matkalle mahtunut kaikenlaista. Nyt voin kuitenkin melkein luvata, että ette usko silmiänne”, Lahden museoiden museonjohtaja Tuulia Tuomi kertoo.

Ensimmäinen vuoden mittainen vaihtuva näyttely Kotiin – Karjalan kaikuja ja kuvia on kolmen taiteilijan yhteistyössä syntynyt näyttely. Säveltäjä ja tutkiva muusikko Anne-Mari Kivimäki, valokuvaaja Hanna Koikkalainen ja sarjakuvataitelija Hanneriina Moisseinen pohtivat näyttelyssään kodin jättämisen teemaa. Millaista oli evakkomatkalaisten sopeutuminen uusille asuinsijoille kodin jäädessä rajan taakse? Lisäksi näyttelyssä nähdään ääniteos säveltäjä Eero Grundströmiltä. Näyttelyn on kuratoinut amanuenssi Ilkka Kuhanen.

”Kotiin -näyttely on oikeastaan etnografinen kokonaisuus, jossa on käytetty rinnakkain valokuvaa, musiikkia ja esineistöä. Kyse on tunnehistoriallisesta esitystavasta”, Projektipäällikkö Ilkka Kuhanen.

Lisäksi museolla nähdään ”Asehuone” -näyttely ja museokauppa avaa ovensa museon ensimmäisessä kerroksessa. Talossa on myös runsaasti tilaa erilaisille tapahtumille ja kokoontumistiloina palvelevat Salonki, August Fellman -sali sekä Atlen ullakko. Museokaupan puolella nähdään runsaasti paikallisia tuotteita, sekä kirjakauppa.

Museolla järjestetään avajaishulinaa 6.6.-9.6.

Historiallinen museo avaa ovensa torstaina 6.6. klo 9 ja avajaispäivä päätetään klo 18 etnoteknoyhtye Suistamon sähkön konserttiin Kartanonpuistossa. Konserttiin on vapaa pääsy.

Lauantaina 8.6. museolla on lasten oma aamupäivä ja museon avautuessa klo 11 Kartanonpuistossa onkin tarjolla sirkusakrobatiaa Sirkus Kolmen Koplan toimesta. Sirkusseikkailun päätteeksi sirkuslaiset tekevät pihassa eläinilmapalloja ja tarjolla on kasvomaalausta. Pihatapahtuma on maksuton. Lauantaina klo 12 on tarjolla opastus Kartanonpuistoon rakennustutkija Riitta Niskasen johdattamana ja koko iltapäivän ajan museolla on nähtävillä miniopastuksia ja työnäytöksiä.

Sunnuntaina 9.6. tarjolla on elämää klassisempaan makuun, kun huilisti Enna Puhakka ja pianisti Vilja Raitala taiteilevat klo 13 ja 15 ranskalaisia sävelmiä museon sisäänpääsyn hinnalla. Lisäksi tarjolla on klo 14 Hyvä paikka näyttelyn käsikirjoittajan Mikko-Olavi Seppälän luento näyttelyn sisällöistä.

”Avajaisissa näkyy museon monitaiteisuus. Museo on matalan kynnyksen paikka ja haluamme ottaa avajaisissa haltuun myös kaupunkitilaa. Olemme myös halunneet jatkaa monia museon edelliseen taipaleeseen liittyviä yhteistyökuvioita esimerkiksi Kartanonystävien ja Ainopuiston teatterin kanssa”, amanuenssi Sini Ojala kertoo.

Museo avoinna 6.6-9.6.: TO 9-19, PE 9-17, LA-SU 11-16. Liput 12€/10€/ alle 18v vapaa pääsy

(Museon lipunmyynti suljetaan puoli tuntia ennen sulkeutumista.)

Lisätietoja:

lahdenhistoriallinen.fi

Projektipäällikkö Ilkka Kuhanen
p. 044 416 4624
ilkka.kuhanen@lahti.fi

Amanuenssi Sini Ojala
p. 044 018 7026
sini.ojala@lahti.fi

Amanuenssi Nea Valllas (viestintä ja markkinointi)
p. 044 4826584
nea.vallas@lahti.fi