Mailta ja vesiltä -valokuvanäyttely nyt Smartifyssa!

Haukka-Kustaa kuokkii maata Padasjoen Majuanvuorella 1890-luvulla. Kuva on Albert Theodor Böökin ottama.

”Etelässä ovat Verhon kartanon laajat viljelysmaat, ja niiden keskellä kartano. Näköalan taustana on Liimanpohjan lahti jonka takana kohoaa Maakesken kannas. Idässä näkyy Päijänteen selkä aina Kirjoisiin ja Kelventeeseen saakka” – ote A. Th. Böökin muisteluteoksesta Mailta ja vesiltä (WSOY 1926)

A. Th. Böökin valokuvia Padasjoelta 1900-luvun alusta on nyt nähtävillä kartalle sijoitettuna Smartifyssa. Sähköinen opastus mahdollistaa museomies Böökin tarinan kuuntelemisen missä tahansa. Padasjoella Päijänteen rantaa pitkin veneillessä voi myös samalla kurkistella valokuvia siitä, millaiselta ympäristö on näyttänyt sata vuotta sitten.

Lahden Historiallisen museon osallistavan Muistamo-projektin tuotoksena syntyi Padasjoen kirjastolla 2.7 avautunut Mailta ja vesiltä – valokuvanäyttely. Näyttelyssä esillä olevat kuvat ovat padasjokelaisen merkkimiehen, Hämeenlinnan kaupunginmuseon perustajan ja luonnonhistorian lehtorin Albert Theodor Böökin lasinegatiiveja. Lahden museoiden kuvakokoelmaan kuuluvia valokuvia on näyttelyssä esillä lähes seitsemänkymmentä. Smartifyn opastuksessa niitä on vielä muutama lisääkin.

”Projektin aikana kävi hyvin selväksi yleisön kiinnostus karttapohjaiseen esittämiseen. Meidän toimintaan osallistuneita kiinnosti mahdollisuus verrata vanhaa valokuvaa nykyiseen maisemaan”, Muistamon projektitutkija Nea Uusisalo kertoo. ”Mailta ja vesiltä -näyttelyä rakentaessamme pääsimme jo seuraamaan yleisön meille kertomia tarinoita ja muisteluita. Meille kuitenkin jäi tunne, että olisimme voineet tehdä vielä enemmän”, Uusisalo jatkaa. Muistamon yleisen ideologian mukaisesti, projektissa halutaan myös erityisesti panostaa tiedon saatavuuteen ja edesauttaa uusien näkökulmien muodostumista.

Historiallisen museon tiimissä heräsikin ajatus Smartifyn hyödyntämisestä karttapohjaisen esittelyn tukena. Smartify on Lahden museoiden käyttämä sovellus, jonka kautta museot ympäri maailman ovat rakentaneet sähköisiä opastuksia, ja jonka avulla paikallisiin kohteisiin suunnistaminen missä tahansa on helppoa. Smartifyn kautta myös Historiallisen museon sisällöntuotanto voidaan tuoda entistäkin paremmin saataville.

Kun nyt julkaisen nämä pienet muistelmani — toivon, että nykyajan ankarat arvostelijat hyväntahtoisesti katselisivat niitä hiukan sormiensa lävitse — ehken niihin tutustuminen tuottaisi iloa muillekin” – A. Th. Böök (Mailta ja vesiltä 1926).

Lisätietoja:

Projektitutkija Nea Uusisalo, p. 044 4826584, nea.uusisalo@lahti.fi