Lahden vanha puukirkko

Tervetuloa tutustumaan 3D-mallinnukseen Lahden vanhasta puukirkosta.

Valokuviin ja piirustuksiin perustuva 3D-mallinnus Lahden vanhasta puukirkosta on Jani Sinkkosen käsialaa. Mallinnuksen avulla pääsee tutustumaan kirkon ulkopuolen nikkarityyliseen arkkitehtuuriin sekä sisäpuolella alttaritauluihin ja lasimaalauksiin.

  • Suunnitelmat valmistuivat vuonna 1885. Mellin kuoli seuraavana vuonna, eikä ehtinyt nähdä 1890 valmistunutta kirkkoa valmiina. Mellin oli opiskellut ja työskennellyt vuosia Pietarissa, ja hän valitsikin kirkkonsa esikuvaksi pietarilaisen Pyhän Marian kirkon. Se revittiin polttopuiksi Leningradin piirityksessä toisen maailmansodan aikana.

    Ennen kuin lahtelaiset saivat oman kirkon, jumalanpalveluksia ja kirkollisia toimituksia pidettiin kodeissa ja kievaritalossa. Kauppalan kasvaessa kirkko kävi välttämättömäksi. Hanketta ryhdyttiin edistämään yksityisin voimin – emäseurakunta Hollola ei halunnut kiinnittää varojaan siihen. Lahtelaiset kartuttivat rakennuskassaa ja lahjoittivat rakennustavaraa. Piirustukset tilattiin helsinkiläiseltä arkkitehdilta Albert Melliniltä.

    Teksti: Riitta Niskanen

  • Lahden kirkko vihittiin raittiusseuran harmonin säestäessä kaksituhantista seurakuntalaisten joukkoa. Pyhäkkö oli mitoitettu vajaalle 800 sanankuulijalle. Rakennus oli kirkkolain mukaan Hollolan seurakunnan alainen rukoushuone, mutta lahtelaisille se oli kirkko, ja alusta pitäen siellä pidettiin jumalanpalveluksia ehtoollisineen. Alttarille pystytettiin vuonna 1908 Theodor Schalinin maalaama toisinto Heinrich Hoffmanin tunnetusta teoksesta Jeesus Getsemanessa.

    Teksti: Riitta Niskanen

  • Keskustelu puukirkon ahtaudesta ja epäajanmukaisuudesta alkoi jo 1920-luvulla. Seurakunta järjesti uudesta kirkosta suunnittelukilpailun vuonna 1936, mutta hanke raukesi. Sodan jälkeen kirkko päätettiin korjata. Vuonna 1950 valmistuneissa uudistustöissä kuoria laajennettiin ja sisäänkäyntiä uudistettiin arkkitehti Kauno S. Kallion suunnitelmin. Myös alttariseinä muuttui. Vanhan Getsemane-teoksen alle ripustettiin taiteilija Urho Lehtisen jouluyötä kuvaava maalaus. Lehtinen suunnitteli lisäksi kaksi lasimaalaussarjaa sekä kirkon sisä- ja ulkoväritykset.

    Uusi kirkkokilpailu järjestettiin vuonna 1950. Sen voitti arkkitehti Alvar Aalto. Nyt kirkonpaikkana oli Harjukadun itäinen pääte. Hanke siirtyi, ja kun rakentamispäätös lopulta tehtiin 1969, kirkonpaikaksi päätettiin vanha Kolkanmäki ja suunnittelijaksi Aalto. Puukirkon säilyttämisestä nousi ankara kiista, joka päättyi kirkon purkamiseen vuonna 1977.

    Teksti: Riitta Niskanen

Puukirkon mallinnukseen voi tutustua kahdella tavalla. Mallinnusta voi tutkia itse oheisen linkin kautta:

Lahden puukirkon 3D-malli

Tai katsoa sen käyttöä videolla: