Mailta ja vesiltä – valokuvia Padasjoelta
”Legenda jo eläessään” – on yksi sananparsi, jolla on kuvattu padasjokelaista ”museomies” Albert Theodor Böökiä (1858-1943).
Mailta ja vesiltä -valokuvanäyttelyssä on esillä padasjokelaisen merkkimiehen Albert Th. Böökin ottamia kuvia Padasjoelta vuosilta 1890-1940. Albert Böök tunnetaan työstään luonnonhistorian lehtorina sekä Hämeenlinnan kaupunginmuseon perustajana. Hänellä perheineen oli Padasjoella kesäpaikka Kerttusalo.
Padasjoen kotiseututalolla tänä kesänä nähtävää näyttelyä rakennettiin yhdessä kuntalaisten kanssa Muistamo-toiminnan kautta vuonna 2022. Muistamo on Historiallisen museon osallistavan työn koti, jonka kautta rakennetaan osallistavia näyttelysisältöjä. Böökin valokuvien parissa Padasjoen kirjastolla järjestetyt kolme keskusteluiltaa olivat lämminhenkisiä ja kiinnostavia sukelluksia Padasjoen historiaan valokuvien kautta. Näyttelyn valokuvissa esiintyvät Padasjoen maisemat ja näyttelyn sisältöä ohjaavat keskusteluiltojen aikana kerätyt tarinat ja muistelut. Näyttelyssä sukelletaan 1900-luvun alun elämään ja kuljetaan lehtori Böökin kanssa Kellosalmentietä pitkin halki Padasjoen maisemien.
Näyttely on kesän 2023 nähtävillä Padasjoen kotiseututalolla talon aukioloaikoina. Lisäksi A. Th. Böökin valokuvat ovat nähtävillä Finnassa.
Albert Th. Böökin valokuvat Finnassa
Vuonna 2020 Padasjoen kunta lahjoitti virallisesti Lahden museoille lähes 400 lasinegatiivia ja niihin liittyvän kuvaluettelon. 1980-luvulla Lahdessa puhdistetuista ja reprokuvatuista negatiiveista saatiin työstettyä näyttely Nyystölän kotiseutumuseoon Padasjoelle. Böökin kokoelmaan liittyviä kuvia on reprottu Lahden museoiden kokoelmiin Padasjoen nuorisoseuran kokoelmista jo 1980-luvulla. Vuonna 2020 tehdyn lahjoituksen ansiosta lasinegatiivit voitiin ottaa Lahdessa uuteen käsittelyyn. Yksi lahjoituksen yhteydessä annettu toive oli, että kuvat päätyisivät kaikkien kuntalaisten nähtäville. Nyt kaikki kuvat tietoineen ovat nähtävillä myös Finnassa!
Viestintä, markkinointi ja media
Näyttelyt, tapahtumat ja Muistamon toiminta