Mailta ja vesiltä – valokuvia Padasjoelta

Haukka-Kustaa kuokkii maata Padasjoen Majuanvuorella 1890-luvulla. Kuva on Albert Theodor Böökin ottama.

”Legenda jo eläessään” – on yksi sananparsi, jolla on kuvattu padasjokelaista ”museomies” Albert Theodor Böökiä (1858-1943).

Mailta ja vesiltä -valokuvanäyttelyssä on esillä padasjokelaisen merkkimiehen Albert Th. Böökin ottamia kuvia Padasjoelta vuosilta 1890-1940. Albert Böök tunnetaan työstään luonnonhistorian lehtorina sekä Hämeenlinnan kaupunginmuseon perustajana. Hänellä perheineen oli Padasjoella kesäpaikka Kerttusalo.

Padasjoen kotiseututalolla tänä kesänä nähtävää näyttelyä rakennettiin yhdessä kuntalaisten kanssa Muistamo-toiminnan kautta vuonna 2022. Muistamo on Historiallisen museon osallistavan työn koti, jonka kautta rakennetaan osallistavia näyttelysisältöjä. Böökin valokuvien parissa Padasjoen kirjastolla järjestetyt kolme keskusteluiltaa olivat lämminhenkisiä ja kiinnostavia sukelluksia Padasjoen historiaan valokuvien kautta. Näyttelyn valokuvissa esiintyvät Padasjoen maisemat ja näyttelyn sisältöä ohjaavat keskusteluiltojen aikana kerätyt tarinat ja muistelut. Näyttelyssä sukelletaan 1900-luvun alun elämään ja kuljetaan lehtori Böökin kanssa Kellosalmentietä pitkin halki Padasjoen maisemien.

Näyttely on kesän 2023 nähtävillä Padasjoen kotiseututalolla talon aukioloaikoina. Lisäksi A. Th. Böökin valokuvat ovat nähtävillä Finnassa.

Nea Vallas
Näyttelyamanuenssi

Viestintä, markkinointi ja media.

Sini Ojala
Näyttelyamanuenssi

Museon näyttelyt, tapahtumat ja Muistamon toiminta.

Muistamo -projektin logo