Muut huonekalut

 • Lastenvaunut Sinikka.Kysymys:
  Minulla on Upo Oy:n valmistamat lastenvaunut (etuosassa Upo Oy Lahti -kyltti). Olen yrittänyt selvittää lastenvaunujen vuosimallia ja niiden harvinaisuutta tuloksetta. Vastaavista vaunuista olen löytänyt tietoa, että vaunut olisivat vuodelta 1938-1939. Haluaisinkin tiedustella tämän tiedon paikkaansa pitävyyttä. Olisin erittäin kiitollinen, jos pystyisitte vastaamaan seuraaviin kysymyksiin:

  Mikä on vaunujen vuosimalli? Mikä on vaunujen valmistusmäärä? Mitenkä suosittelette jatkon: täydellinen entisöinti vai säilytys sellaisenaan? Kuinka harvinaiset/arvokkaat vaunut ovat?

  Vastaus: 

  Löysin Askon arkistosta tiedon, että vuonna 1940 Upo otti tuotantoon lastenvaunut ja –rattaat. Millainen tai millaisia olivat ensimmäiset mallit, se ei selvinnyt.

  Arkistosta löytyi esite, jossa on vastaavat lastenvaunut. Esite on vuodelta 1950 eli ainakin vielä silloin kyseinen malli on ollut tuotannossa. Lastenvaunuja mainostettiin nimellä ”Sinikka”. Väreinä olivat beige, vaaleansininen, vaaleanvihreä ja hiekanruskea. Valmistusmääriä ei arkistosta löydy.

  Lastenvaunut Sinikka.

  Mitä tulee kysymykseen lastenvaunujen täydellisestä entisöinnistä tai säilytyksestä sellaisenaan. Museossa esineitä ei entisöidä niiden alkuperäiseen loistoon, vaan niissä saa näkyä normaalit käytöstä johtuvat kulumat. Vain silloin, jos esineessä havaitaan jokin selkeä vaurio, ryhdytään esinettä konservoimaan. Eli maltti on valttia tässäkin asiassa.

  Rahalliseen arvoon eivät museot ota kantaa.

 • Rahi Ponderosa.Kysymys:
  Omistan oheisen jakkaran. Voitteko kertoa siitä jotain?

  Vastaus:

  Rahi kuuluu Esko Pajamiehen Askolle vuonna 1967 suunnittelemaan Ponderosa- makuuhuoneen kalustoon.

  Rahi Ponderosa.

  Askon 50-juhlavuoden esitteestä vuodelta 1968. Klikkaa kuva suuremmaksi.

 • Kysymys:

  Etsin tietoa perintönä minulle tulleesta parisängystä. Kyseessä on puinen parisänky, jossa yhteensä 47 kpl kahta eri kokoa olevia sorvattuja puupalloja päädyissä.

  Tietojeni mukaan sen nimi olisi Abacus ja sänky olisi Eero Aarnion suunnittelema. Onko tuo sänky ollut Askon tuotannossa ? Sängystä ei löydy leimoja.

  Jos on, niin minä vuosina ja minkä värisenä sitä on valmistettu? Onko sitä ollut tuotannossa ruskeaksi petsattuna? Onko kappalemääristä tietoa, että minkä verran valmistettu ?

  Perimätiedon mukaan omistamani petsattu koivusänky olisi mallikappale, eikä sitä olisi ollut tuotannossa. Mutta koskeeko tuo osuus sitä, että ei olisi ollut tuotannossa petsattuna, vain maalattuna? Vai pitääköhän tietoni ollenkaan paikkaansa, eikä sänkyni olisikaan uniikkikappale?

  Vastaus:

  Kyllä Eero Aarnion Askolle suunnittelema Abakus (sänky nro 33030) vastaa kuvaustanne. Se on hyväksytty tuotantoon 31.12.1970 ja ensimmäinen 100 kappaleen sarja on tehty 29.3.1971. Myyntiin se on tullut kesäkuussa 1971.

  Oman sänkynne ajoitusta voitte vielä tarkentaa tarkastamalla, onko siinä pohjan tukevoittamiseksi keskelle lisätty putkijalka. Tämä otettiin käyttöön 4.2.1974.

  Sänky on valmistettu koivusta, se on arkistotietojen mukaan käsitelty ainoastaan maalaamalla: valkoiseksi, mustaksi, keltaiseksi, lehmuksen vihreäksi tai oranssiksi.

  Täten on hyvinkin mahdollista, että omistamanne sänky on tosiaan mallikappale, koska se on petsattu, toisin kuin myyntiin menneet mallit. Mikäli sängyn pohjasta ei löydy mainittua tukijalkaa tai jälkiä sen olemassa olosta, saatte vahvistuksen oletukselle, että sänkynne olisi mallikappale (koska on tehty ennen 1974).

  Valmistusmäärät eivät selviä arkistoista, mutta tuotetta on tehty myös vientiin. Ohessa on kuva Askon 1970-luvun saksalaisesta esitteestä.

  Sänky Abakus. Klikkaa kuva suuremmaksi.