Yhteistyönäyttelyssä kaupungin elämää Reunanpalstalla

Näyttely rakennettiin Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämön aulaan, joka rakennuksen alkuperäisissä piirustuksissa on nimetty Näyttelyaulaksi. Lahden museot, Karoliina Redsven.

Lahden Historiallisen museon ja Lahden kaupunginteatterin yhteistyönäyttely avautuu yleisölle 17.3. Näyttely on rakennettu teatterin Aino-näyttämön aulaan ja siihen on vapaa pääsy teatterin lipunmyynnin aukioloaikoina. Reunanpalsta – Elämää kaupungin sylissä kertoo maalaismaisen Hollolan ja nuoren Lahden kaupungin rajalle syntyneestä puutaloalueesta, ja se kuvittaa kaupunginteatterin syksyllä 2022 kantaesitettävän Kostonkierre-näytelmän tapahtumapaikkoja.

Reunanpalstalla pidettiin itsenäisen Suomen alkuvuosikymmeninä monenlaista elämää – paheellistakin. Kaupungin kupeessa kasvoi alue, jonka pihoilla kuopsuttivat kanat ja elämää rytmitti vierestä kulkevan Loviisan pässin jyske.  Alueella oli Timo Sandbergin romaaneissa ja Kostonkierre-näytelmässä seikkailevan, rikoksia ratkovan komisario Kekin koti.

Vuoden 1918 tapahtumien jälkeen kahtia jakautuneessa kaupungissa rikollisuutta selitti myös kieltolaki:

– Viinan salakauppa kukoisti alueella, kertoo Historiallisen museon amanuenssi Ilkka Kuhanen, ja jatkaa: museon kokoelmasta löytyi viinan salakuljetuksessa käytetty salakuljetusliivi ja taskumatteja, jotka on saatu näyttelyyn esille.

Näyttelyssä seikkailee hahmoja, joihin voi törmätä myös teatterin lavalla. Osa hahmoista on puettu aitoihin museoasuihin. Tyrmän ovien vieressä voi saada käsityksen poliisin työskentelystä nuoressa kaupungissa. Lavastettu suutarinverstas Reunanpalstan sydämessä on skenografi Minna Välimäen käsialaa. Hän iloitsee erityisesti aidoista kaupungintalon ja siellä sijainneen poliisiputkan ovista:

– Nämä on luovutettu teatterille kaupungintalon aiemmassa remontissa. Niitä on käytetty näyttelyn lisäksi lavastuksessa.

Runsaat valokuvat avaavat silmiä menneisyyden maisemille. Millaista elämä oli Reunanpalstalla? Keitä siellä asui? Miten kaupungin jakautuminen punaisten ja valkoisten rintamalinjojen mukaan näkyi vuoden 1918 taistelujen jo tauottua? Mitä ovat varpuset ja miten ne liittyivät tippakauppaan?

– Alueen historia on kiinnostava ja sen kehitys kuvastaa monia kaupungissa tapahtuneita muutoksia, tiivistää Historiallisen museon amanuenssi Sini Ojala.

Lahtelaisten muistoissa Reunanpalsta oli idyllinen ja kotoisa. Ajan mittaan puutalot ränsistyivät ja ne joutuivat väistymään kivitalojen tieltä. Loviisan-ratakin purettiin pois. Reunanpalstan alue jäi ensin rakentamattomaksi hiekkakentäksi, ja vähitellen siihen alkoi kohota kauppoja. Oma vaiheensa oli kuplahallin ja Centrumin tavaratalon rakentaminen. Tämän päivän lahtelaiset kulkevat entisen Reunanpalstan alueella asioidessaan kauppakeskus Triossa.

Näyttelyyn pääsee tutustumaan teatterin lipunmyynnin aukioloaikoina (su-ma suljettu, ti-la klo 11–17, esityspäivinä myös esitysten alkuun klo 19 saakka). Tarkista esityspäivät täältä.

Näyttely on esillä 17.3. alkaen vuoden 2022 loppuun asti. Kesäkaudella suljettu. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Lahden kaupunginteatteri, Kirkkokatu 14. Katso lisätietoa näyttelystä täältä.

Lisätietoja:

museoamanuenssi Ilkka Kuhanen, ilkka.kuhanen@lahti.fi, 044 416 4624

museoamanuenssi Sini Ojala, sini.ojala@lahti.fi, 044 0187 026