Muistamon keskusteluillassa pohditaan evakkojen juurtumista uudelle paikkakunnalle

Pikku-Viipurin aluetta Lahdessa vuonna 1974. Lahden museoiden kuvakokoelma.

Onko Päijät-Häme ollut evakoille ”hyvä paikka”? Mitkä asiat vaikuttavat kotiutumiseen?

Muistamon kolmannessa ja toistaiseksi viimeisessä keskusteluillassa pohditaan, millaista Lahteen on ollut tulla evakkona. Evakkoudesta ylisukupolvisena kokemuksena ovat keskustelemassa entinen Karjalan liiton puheenjohtaja Terhi Pietiläinen, Päijät-Hämeen liiton toiminnanjohtaja Joonas Pokkinen sekä evakkotutkija ja taiteilija Hanna Koikkalainen. Keskustelun aiheesta on avaamassa Tampereen yliopiston dosentti Tuomas Tepora, joka avaa puheenvuorossaan evakkojen sopeutumista uusille asuinpaikoille. Tilaisuutta fasilitoimassa on osallisuuskoordinaattori Sanna Virta. Lisäksi kuulemme taas hiukan haitarimusiikkia rajan takaa sekä avaamme tulevaa toimintaamme.

Tällä kertaa keskitymme tutkimaan evakkouden merkitystä kasvavassa kaupunkiympäristössä. Miten evakkous näkyy ja näkyi katukuvassa? Miten Lahteen ja Päijät-Hämeeseen on voitu vastaanottaa sotaa paenneita ja kuinka alueellemme on ollut mahdollista kotiutua.

”Evakkous on ylisukupolvinen kokemus, jossa suvuissa elävät tarinat myös muokkautuvat, kun elämää eletään eteenpäin”, museoamanuenssi Sini Ojala pohtii.

”Lahteen on tullut suhteessa todella paljon evakkoja. Meitä kiinnostaa tarkastella sitä, mitkä asiat ovat vaikuttaneet siihen, miten evakot ovat tänne kotiutuneet – tai ovatko he kotiutuneet?” projektitutkija Nea Vallas täydentää.

Perillä-keskusteluiltojen sarjan kolmas ilta Perillä Päijät-Hämeessä, järjestetään ti 23.5 klo 17-19 Radio- ja tv-museo Mastolassa, osoitteessa Radiomäenkatu 37. Lisäksi keskusteluilta striimataan Lahden museoiden YouTube-kanavalle.  

Lämpimästi tervetuloa keskustelemaan ja kuulolle! 

Muistamo on Historiallisen museon osallistavan työn koti, jonka kautta rakennamme pieniä näyttelyosia vuonna 2024 aukeavaan upeaan ja eloisaan perusnäyttelyyn. Evakkoutta ja päijäthämäläistä toiseutta koskeva näyttely tullaan näkemään Historiallisella museolla kesällä 2024. Aiemmin olemme Muistamossa tuottaneet yhteistyöprojekteja Mainiemen sahasta ja Albert Th. Böökin valokuvista Padasjoella, sekä Salpakankaan kuntakeskuksen kohtalosta Hollolassa.    

***   

Lisätietoja:  

lahdenhistoriallinen.fi/muistamo tai @lahdenhistoriallinen