Viiden tähden kartano - kokoelmat ja nykytaide kohtaavat

maaliskuu 2015 ‐ helmikuu 2016
Arkistoitu

Mikä yhdistää ikivanhaa kiinalaista hautafiguuria, Emil Wikströmin Marjatta-veistosta ja Viktor Svaetichinin Viipuri-akvarellia? Vastaus on historiallisen museon Viiden tähden kartano -näyttely, jossa museon kokoelmat pääsevät uudenlaisiin ympäristöihin osaksi nykytaideteoksia.

Museon ensimmäisen kerroksen viiteen huoneeseen on kutsuttu viisi taiteilijaa tai taiteilijaparia, jotka ovat valinneet historiallisen museon ja taidemuseon kokoelmista teoksen tai teoksia lähtökohdaksi omalle teemalleen. Viiteen huoneeseen asettuvat maalauksen, kuvanveiston, sarjakuvataiteen, vaatesuunnittelun ja teatteritaiteen edustajat.

Lahden kaupunginteatterin skenografi Minna Välimäki ja valosuunnittelun lehtori Kimmo Karjunen käsittelevät teatterilavastamisen keinoin sodan ja ihmisyyden teemaa. Ihmisen sisäiseen maailmaan ja sen myrskyihin huomio kohdistuu myös kuvanveistäjä Jukka Lehtisen tilateoksessa. Kuvataiteilija Maria Laine yhdistää omassa kokonaisuudessaan vanhaa veistotaidetta ja uusia maalauksia. Sarjakuvataiteilija Marko Turunen on ottanut käsittelyynsä vanhan Viipuri-aiheisen akvarellin, jota hän käyttää osana animaatioelokuvaansa. Vaatesuunnittelun opiskelija Tuuli Pursiainen luo kokonaistunnelman yhdistämällä vanhan Han-dynastian aikaisen terrakottafiguurin hengen uunituoreeseen tekstiiliveistokseen.

Erilaiset lähtökohdat ja tekijät muuttavat kartanon huoneet mielenkiintoiseksi tutkimusmatkaksi, joissa museon kokoelmat saavat uusia ulottuvuuksia ja tulkintoja.