Taistelu Lahdesta 1918

maaliskuu 2008 ‐ elokuu 2008
Arkistoitu

Sisällissodan 1918 viimeiset ratkaisutaistelut käytiin Lahdessa ja kaupungin lähiympäristössä. Lahden hallinnasta taisteltiin lähes kaksi viikkoa saksalaisten ja punakaartilaisten välillä huhtikuussa. Vappuna noin 30 000 punakaartilaista perheineen antautui valkoiselle armeijalle Lahden ja Hollolan Vesalan kylän välisellä alueella. Fellmanin pellot ja Hennalan vankileiri tulivat pysyvästi kaikkien suomalaisten tietoisuuteen.

Historiallisen museon näyttely kertoo tavallisten lahtelaisten ja sodan ulkopuolelle jääneiden siviilien elämästä. Lahti oli punaisen Suomen keskeisiä paikkakuntia, jossa ei kuitenkaan taisteltu kuin muutaman viikon aikana sodan lopussa. Siviilit yrittivät selviytyä jokapäiväisestä elämästä eri keinoin.

Keskeisenä lähteenä näyttelyssä ovat aikalaismuistelmat, joita täydennetään aidoilla esineillä sekä rekonstruktioilla. Näyttelyssä ovat esillä muiden muassa Saksan lippu, jonka Lahden vallanneet joukot nostivat kaupungintalon huipulle huhtikuussa 1918, saksalaisen sotilaan varusteet sekä Lahden punakaartin käsivarsinauhoja ja Hennalan vankileirillä tehtyjä käsitöitä.

Näyttelyn yhteydessä järjestettiin huhtikuussa luentosarja sekä toukokuussa opastettuja kävelyretkiä aidoille taistelupaikoille Salpausselän harjuille.

Näyttelyyn on mahdollista tilata faktaopastuksen lisäksi myös draamallinen opastus, jossa vossikkakuski tutustuttaa kävijät vuoden 1918 Lahteen.