Oi lahtelaista! Markus Henttosen valokuvia kotikaupungistaan

2008
Arkistoitu


Idea Oi lahtelaista! -näyttelyyn syntyi lahtelaisen valokuvaajan Markus Henttosen ja Lahden kaupunginmuseon yhteistyön myötä Lahti – arjen kauneus -kirjan valmistumisen aikoihin kesällä 2007. Kirjan kuvaajana toiminut Henttonen inspiroitui tutkimaan tuttua kotikaupunkiaan ja sen todellista luonnetta tarkemmin.

Kuten kirjassa mainitaan Lahden kaupunkikuva on lahtelaisuuden heijastus. Arjen kauneutta on arkkitehtuurin rosoinen kerroksellisuus, joka avautuu yksilöllisenä kaupunkikokemuksena. Erilaiset alueet (kadut, puistot, baarit ym.) ovat ihmisten kohtauspaikkoja, jotka kaikki antavat kaupungille omanlaisen ilmeensä ja identiteettinsä. Näyttely laajentaa kirjan Lahti-kuvaa yhä moniulotteisemmaksi ja vahvasti elämänmakuiseksi.

Lahtelaisille näyttely tarjoaa aitiopaikan nähdä oman kaupunkinsa uusin silmin. Kotikaupunki ja sen arkiset ympäristöt ovat jokaiselle tuttuja, mutta niihin kiinnitetään harvoin erityistä huomiota, ne vain ovat.

Projektin myötä yleensä ulkomailla kuvannut Henttonen on päässyt ihmettelemään Lahtea, omaa kotikaupunkiaan ja sen betonista rumuutta, mutta samalla kiehtovaa kauneutta aivan uudella tavalla. Henttonen on löytänyt Lahdesta monia hänelle entuudestaan huomaamatta jääneitä paikkoja, törmännyt lahtikliseisiin, kohdannut ja kuvannut lukemattomia avoimia ja lämminhenkisiä lahtelaisia. Hän on kuvannut lähiökuppiloiden ihmisiä, öisiä katuja ja juhlivia nuoria, nakkikioskeja, skeittareita, sauvakävelijöitä, polvenkorkuisia mäkihyppääjiä… Kaikkia omalla pelkistetyllä ja kaunistelemattomalla, mutta ihmisiä kunnioittavalla tavallaan.

Kuvissa Lahti ja lahtelaisuus on helposti lähestyttävää, arkista ja rosoisen kaunista. Lahden ominaispiirteet näkyvät selvästi ja sen sijaan että niitä selittelisi, tulee tunne, että juuri niistä asioista voi lahtelaisena olla ylpeä.

Kuvat kertovat siitä, mitä Lahti oikeasti on karhean kauniisti ja vääristelemättä. Oi Lahtelaista! -näyttely kuvaa tämän päivän Lahtea ja lahtelaisuutta ja on näin ollen mielenkiintoinen ja ajankohtainen kuvaus 2000-luvun Lahdesta. Laajemmin ajateltuna se on myös kuvaus eräästä suomalaisesta kaupungista ja suomalaisuudesta arjessa, nyt.