Museum Wiburgense - Viipurin perintö Lahdessa

kesäkuu 2005 ‐ syyskuu 2005
Arkistoitu

Lahden Historiallinen museo on vuodesta 1950 säilyttänyt Viipurin historiallis-kansatieteellisestä museosta (Museum Wiburgense 1892-1939) evakuoituja esinekokoelmia. Viipuri-säätiön omistamat kokoelmat ovat pysyvästi sijoitettu Lahteen. Näin Historiallinen museo osaltaan ylläpitää ja säilyttää viipurilaisia perinteitä Lahdessa.

Museum Wiburgense otti aikoinaan tavoitteekseen ” koota, säilyttää ja järjestää kaikki, mikä tavalla tai toisella valaisee Viipurin ja Itä-Suomen historiallisia vaiheita ja sivistysoloja, herättää yhä laajemmassa piirissä harrastusta menneiden aikain tapoihin ja pitämyksiin sekä levittää tietoja tapauksista ja oloista entisinä ja nykyisinä aikoina”. Näillä periaatteilla syntyivät arvokkaat kokoelmat, joista valitettavasti vain osa ehdittiin siirtää sodan alta turvaan. Evakuoituja esineitä on jonkin verran talletettu Lahdesta edelleen Museoviraston Luohisaaren kartanoon, Etelä-Karjalan museoon Lappeenrantaan sekä Heinolan kaupunginmuseoon.

Viipurin historiallisen museon kokoelmia esitellään nyt poikkeuksellisen monipuolisessa ja laajassa näyttelyssä. Lahden 100-vuotisjuhliin liittyvä katselmus on yksi huomionosoitus panokselle, jonka viipurilaiset ovat kaupungille antaneet.