Lahti-tatuoinnit

syyskuu 2017 ‐ joulukuu 2017
Arkistoitu

Lahden Historiallisessa museossa esitellään 26 Lahti-aiheista tatuointia 17 henkilöltä. Näyttelyn kuraattorina toimii Sauli Hirvonen.

Näyttely liittyy Hirvosen käynnistämään Kotiseututatuoinnit-hankkeeseen, jossa ajatuksena on kerätä kuva-aineistoa kotiseutuhenkisistä ja paikallisidenteettiin liittyvistä tatuoinneista. Ne voivat olla kuntien ja kaupunginosien nimiä, vaakunoita, rakennuksia, perinnemaisemia, symboleita, sloganeita tai tekstejä, urheiluseurojen tunnuksia tai paikallisten yritysten logoja.

Hankkeeseen Hirvonen sai idean omista Lahti-tatuoinneistaan, joista ensimmäiset löysivät iholle jo vuosituhannen vaihteessa. Hanke kotiseututatuoinnit muodostuivat omaksi käsitteekseen vuoden 2013 tienoilla, kun Hirvonen aloitti keräämään aineistoa eli tatuointeja tuttavapiiristään. Seuraavana vuonna hankkeelle avattiin oma sivusto, jossa esiteltiin siihen mennessä saadut tatuointikuvat. Verkkosivuille kertyi useita kuvia myös muualta kuin Lahdesta. Sivun tarkoituksena oli selkeyttää hankkeen perusideaa ja samalla se käynnisti yhä edelleenkin jatkuvan haun kotiseututatuoinneista.

Keväällä 2017 näyttelyä varten kuvattiin lopulta 26 tatuointia, ja näin Lahti-aineistosta syntyi valokuvanäyttely Lahden Historialliseen museoon. Valokuvaajana ja kuvankäsittelijänä toimi Mika Lintunen ja valokuvat on tulostettu Valopalkki Oy:ssä. Kuvatuissa tatuoinneissa aiheista suosituimpia ovat Lahden vaakunan tulipyörä sekä radiomastot. On myös jokunen viittaus elinkeinoelämään sekä usea urheiluseuralogo. Valokuvien yhteydessä olevat tekstit ovat suoria lainauksia henkilöiden haastatteluista.

Näyttelyn toivotaan kiinnostavan erityisesti lahtelaisia sekä kotiseututyötä tekeviä että sen harrastajia. Yhtä lailla näyttely tarjoaa kiinnostavaa nähtävää tatuoitsijoille ja ylipäänsä tatuoinneista  kiinnostuneille.

Lahden kaupunki on avustanut näyttelyä.

Näyttely on osa Suomi100 -juhlavuoden ohjelmaa.