L - LINJAT LEIKKAA - Sata vuotta lahtelaista valmisvaateteollisuutta

helmikuu 2007 ‐ toukokuu 2007
Arkistoitu

Lahti oli sotien jälkeisinä vuosikymmeninä yksi suomalaisen valmisvaateteollisuuden keskuksista. Alan suurimmaksi ja menestyneimmäksi yritykseksi kasvoi Luhta. Sata vuotta sitten ajuri Vihtori Luhtanen perusti vaimonsa Jennyn kanssa kotiteollisuusyrityksen, joka alkuun valmisti esiliinoja ja muita vaatekappaleita torilla myytäväksi. Yritys kasvoi nopeasti teollisuuslaitokseksi ja Vihtori Luhtanen ryhtyi harjoittamaan myös tukkukauppaa. 

Vuonna 1936 yrityksen johtoon siirtyi toinen sukupolvi, kun vastuu annettiin Jaakko Luhtaselle. Luhtasen tekstiiliyritys oli 1950-luvun lopulla alansa suurimpia Suomessa. Yritys suuntautui yhä enemmän vapaa-ajan asusteisiin ja tuotannosta karsittiin työvaatteet, lakit, liivit, suojapuvut, alusvaatteet ja leningit. Samalla mukaan tuli uusi vahva tuotemerkkiajattelu ja tuotesuunnittelussa seurattiin nopeasti kansainvälisiä trendejä. ”Luhta linjat leikkaa” teeman alle luotiin moderni, kevyt ja värikäs mallisto puseroineen, housuineen ja paitoineen 

1970-luvun alussa yrityksen nimi muutettiin jo tunnetun tuotemerkin mukaan Luhta Oy:ksi. Samaan aikaan toimitusjohtajuus siirtyi kolmannelle sukupolvelle. Toimeen tarttui nyt Pekka Luhtanen. Hänen kaudellaan Luhdasta tuli ulkoilu- ja vapaa-ajan asusteiden suunnittelun edelläkävijä. Sen tuotteet opittiin Euroopassa tuntemaan rohkeasta muoto- ja väriajattelusta. Markkinoinnissa hyödynnettiin pohjoisia myyttejä: arktista kylmyyttä, urheilullisuutta ja nykyaikaista muotoilua. 

1990-luvun lama-aika koetteli erityisen voimakkaasti tekstiiliteollisuutta. Luhta selvisi vaikeista vuosista, mutta joutui siirtämään tuotantoaan ulkomaille. Nykyisin yrityksen tuotannosta 60 prosenttia tehdään Kiinassa. Vuonna 1992 Luhdan nimi muutettiin Luhta Fashion Groupiksi. Konsernin sisällä toimii itsenäisesti joukko tunnettuja tuotemerkkejä ja L-Trading jatkaa Vihtori Luhtasen aikanaan aloittamaa tukkukauppaa. Vuonna 1999 toimitusjohtajan tehtävä siirtyi Vesa Luhtaselle ja sukuyrityksen johtoon siirtyi neljäs sukupolvi. 

Lahden Historiallisen museon näyttely ”L – linjat leikkaa” kertoo satavuotiaan Luhdan tarinan ja esittelee sen tuotteita vuosien varrelta. Näyttely on Historiallisen museon huomionosoitus menestyvälle lahtelaiselle sukuyritykselle.