KODIKASTA JA KANSAINVÄLISTÄ - Askon huonekalutuotanto ja Upo Oy 1950-1960-luvuilla

syyskuu 2008 ‐ 2009
Arkistoitu

Askon ja Upon 90-vuotisjuhlanäyttely täyttää historiallisen museon ensimmäisen ja kolmannen kerroksen!

Askon päivänä, 6.9.2008, tuli kuluneeksi 90 vuotta siitä kun pälkjärveläinen puuseppä August Avonius perusti Lahden Puuseppätehtaan, josta tuli sittemmin ASKO-huonekalutehdas. Juhlan kunniaksi Lahden Historialliselle museolle on rakennettu laaja näyttely Askon ja Upon toiminnasta 1950-1960-luvuilla.

Näyttelyn nimi Kodikasta ja kansainvälistä kiteyttää aikakauden yhtiössä: Asko kalusti ja Upo koneisti jälleenrakennusajan suomalaisia koteja samalla kun katsetta käännettiin maailmalle. 1960-luvun alussa Asko vei huonekaluja 22 maahan ja vastasi n. 75 prosentista Suomen huonekaluviennistä.

Kodikasta ja kansainvälistä -näyttely kattaa Historiallisen museon ensimmäisen ja kolmannen kerroksen näyttelytilat. Yläkerran tiloihin on sisustettu huoneita, jotka kuvaavat Askoa kodin kalustajana. Alakerrassa esitellään Upon historiaa, Askon koti- ja ulkomaankauppaa, messuja, myymälöitä ja suunnittelijoita.

Näyttelyssä on esillä 1950- ja 1960-lukujen Asko huonekaluja, Upo kodinkoneita, alkuperäistä kuva- ja filmimateriaalia sekä Askon omassa serigrafiapainossa painettuja julisteita.

Teidän mukavuudeksenne ja silmänne iloksi: kaunista kansainvälistä!

Risto Halme

Risto Halme on syntyjään lahtelainen sisustusarkkitehti ja huonekalusuunnittelija. Hän valmistui sisustusarkkitehdiksi Taideteollisesta oppilaitoksesta, Ateneumista vuonna 1959. 
Työuransa hän teki Lahdessa.

Näyttely kertoo suurteollisuutta palvelevan huonekalumuotoilijan työstä. Esillä on suunnittelijan piirroksia, valokuvia ja elämäntyön tärkeimpiä elementtejä – tuoleja. Risto Halme on tehnyt yhteistyötä kaikkien merkittävimpien suomalaisten huonekaluvalmistajien kanssa. Koko tuotanto 50 vuoden ajalta käsittää kaikkiaan satoja eri malleja ja mallistoja.

Huonekalusuunnittelun lisäksi Risto Halme tunnetaan sisustus-
arkkitehtina. Lahdessa hänen merkittävimpiin töihinsä kuuluivat hotelli-ravintola Jukola (v. 1959), Lahden Säästöpankin, Suur-Lahden Säästöpankin ja Päijät-Hämeen säästöpankin pääkonttorit (v. 1960-1980) sekä Lahden Osuuskaupan tavaratalo Jukolan erikoismyymälät.