KANELI JA KARDEMUMMA - leipuriperheen elämää Lahdessa 1875-1917

maaliskuu 2016 ‐ maaliskuu 2017
Arkistoitu

Vaaleanpunainen ja koristeellinen Lahden kartano on kaupunkiympäristössä kuin makea leivos.

Nyt myös rakennuksen sisällä on makeaa asiaa leipomisesta, leivoksista ja niiden leipojista. Museon kuva-arkiston näyttelyssä vanhat valokuvat heräävät eloon ja kertovat tositarinan Oskar ja Augusta Lefrénistä, jotka vuonna 1875 aloittivat yhteiselonsa leipurikisällinä ja Lahden kartanon piikana.

Perhe kasvoi ajan myötä kymmenhenkiseksi ja onnella, taidolla ja työllä saavutti merkittävän aseman Lahden yhteiskunta- ja elinkeinoelämässä. Samaan aikaan Hollolan Lahden kylästä tuli ensin kauppala sitten voimakkaasti kehittyvä kaupunki. 

Näyttelyn lähtökohtana on Lefrénien perhealbumi, jonka 129 kuvan joukossa on kuvat Lahden vanhan kirkon mäestä kelkalla laskevista lapsista ja jalkapallopelistä torilla. On kuvat sotilaista hevosineen rantahietikolla ja herrasmiehistä veneilemässä ja pöydän ääressä snapsilasien ja pelikorttien parissa sekä naisväestä käsitöineen kahvipöydässä. Suurimmassa osassa kuvista vakavailmeiset miehet, naiset ja lapset katsovat kameraan parhaimpiinsa pukeutuneina, vaiti.

Mutta museossa mykkä menneisyys puhkeaa puhumaan. Kuvien henkilöt on tunnistettu ja heidän historiaansa selvitetty. Albumin kuvien kautta kerrotaan kiehtova tositarina paitsi leipuriperheestä, myös Lahdesta ennen Suomen itsenäistymistä sekä ajan ilmiöistä kuten ammattikunta-, raittius- ja jääkäriliikkeestä. 

Kuudessa näyttelyhuoneessa ovat esillä Lefrénien kuvat ja muita kuva-arkiston aarteita kuvasuurennoksina ja originaalikuvina. Esillä on myös aiheeseen liittyvää arkistomateriaalia, historiallisia asuja ja leipomiseen liittyvää esineistöä, ääniä, tuoksuja, sananlaskuja…

Ei ny o eniän entisellään kul leipomiij ja lapsenteko

Myös Lahden kartanon ystävien Kafé Kartano on avoinna erikseen ilmoitettavina aikoina konserttien ja museon tapahtumien yhteydessä!
Tarjolla on mm. Lefrénin sitrustorttua ja Helmin korinttipikkuleipiä.

Näyttelyn kuvatoteutuksista vastaa museon pitkäaikainen yhteistyökumppani, tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan viettävä, lahtelainen tulostustalo Valopalkki Oy. Yhteistyössä mukana myös konditorio-leipomo Laurell Oy.