JOKAISELLA ON OMA AIKANSA

marraskuu 2010 ‐ huhtikuu 2011
Arkistoitu

Maaria Wirkkala
5.11.2010 – 3.4.2011

Lahden kaupunginmuseo on kutsunut Maaria Wirkkalan toteuttamaan kuolema-aiheisen näyttelyn, jonka lähtökohtana on Historiallisen museon esinekokoelmat. Taiteilija on antanut näyttelylle nimeksi ”Jokaisella on oma aikansa”.

Maaria Wirkkala on viime vuosina työskennellyt lähinnä ulkomailla. Kotimaassa hänen töitään on nähty harvemmin. Edellinen Maaria Wirkkalan näyttely Veden varassa Kaustisen kamarimusiikkiviikolla tammikuussa 2009 oli viikon mittainen. Vastattuaan myöntävästi Lahden kaupunginmuseon kutsuun, taiteilija antoi näyttelylle nimeksi Jokaisella on oma aikansa. Maaria Wirkkala ei itse olisi valinnut näyttelyn teemaksi kuolemaa vaikka hänen monissa teoksissaan on tulkittu olevan mukana myös kuoleman läsnäolo.

Jokaisella on oma aikansa -näyttely koostuu huoneista, joissa taiteilija lähestyy kuolema-teemaa ja museon esinekokoelmia kerroksellisesti. Huoneita luonnehtivat liike, pysähtyminen ja hetkellisyys. Niitä on pidetty tunnusomaisina elementteinä Maaria Wirkkalan taiteessa. Itselleen merkityksellisimpinä esineinä museon kokoelmissa Maaria Wirkkala pitää hautajaiskaramellia ja vanhoja ruumisvaunuja 1910-luvulta.Videoteos Odota sinut noudetaan on kuvattu Lahdessa toukokuussa 2010. Näyttelyssä on nähtävillä sekä Maaria Wirkkalan 4-vuotiaana suunnittelema Enkeli-tapetti että hänen äitinsä Rut Brykin suunnittelema Apollo-tapetti.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan katalogi, jossa kirjoittajat pohtivat näyttelyn lähtökohtia ja teemaa. Katalogiin ovat kirjoittaneet Maaria Wirkkalan lisäksi Lahden kaupunginmuseon tutkijat Riitta Niskanen ja Sari Kainulainen sekä psykoanalyytikko Pirkko Siltala.