1918-installaatio

huhtikuu 2018 ‐ kesäkuu 2018
Arkistoitu

Lahti 1918 – sivustakatsojan tarina

Sisällissota syttyi tammikuussa 1918. Punakaarti otti Etelä-Suomen hallintaansa samaan aikaan kun suojeluskuntalaiset alkoivat vangita maassa vielä olleita venäläissotilaita Pohjanmaalla. Helmikuussa punakaartilaiset ja suojeluskuntalaiset kohtasivat toisensa rintamalla. Punakaartilaiset ottivat Lahden hallintaansa. Osa lahtelaisista oli peloissaan ja pysytteli näkymättömissä, osa oli innoissaan ja tuki vallankumouksellisia. Suurin osa oli kuitenkin hämmennyksissään. Punakaartilaisten tekemät vangitsemiset, kotietsinnät ja omaisuuden takavarikoinnit toivat epävarmuutta lahtelaisten elämään.

Taistelut levisivät Lahteen vasta huhtikuun lopulla. Loviisassa maihinnousseet saksalaiset valtasivat Lahden 19.4. ja työnsivät punakaartilaiset kaupungin länsipuolelle. Punakaartilaiset yrittivät avata kaupungin halki kulkevaa pakotietä Venäjälle. Lähes kaksi viikkoa Lahti oli jatkuvan tulituksen kohteena. Ikkunat helisivät ja ammussarjoja ropisi rakennusten seiniin. Perheet piilottelivat kellareissa ja perunakuopissa kiivaimpien taistelujen aikaan.

Taistelujen alettua Lahdessa Kartanon tila ja sen rakennuksetkin kärsivät vaurioita. Kaupungin olosuhteista kirjoitti Firman August Fellmanin konttorinjohtaja Fanny Bonn pankinjohtaja Karl William Saurénille Helsinkiin. Kirje on päivätty 1. toukokuuta 1918, eli sisällissodan Lahden taistelujen viimeisenä päivänä.

Kirjeessään Fanny Bonn kuvailee Lahden olosuhteita. Hän kertoo taistelujen etenemisestä ja kaupunkia kohdanneesta tuhosta. Kuin sivumennen hän toteaa srapnellin tulleen kattojen lävitse Kartanon saliin.

Installaatio kuvailee vuosina 1917-1918 lahtelaisille yhteisesti vallinnutta, sekavaa yhteiskunnallista tilannetta ja tunnelmaa kaupungissa. Installaatio luo katseen Lahden kartanoon ja sen lähtökohta on sisällissodan vaiheita valottavassa arkistomateriaalissa.

Installaation on toteuttanut lavastaja Amadeu Vives, historiasisällön on tuottanut Lahden kaupunginmuseo. Osana installaatiota on esillä Heikki Marilan tunnetuksi nousseen Apokalypsis 1918 -sarjan teos ’Hennala 5’ Lahden taidemuseon kokoelmista.