Mobiilioppaat

Kuva: Lahden museot, kuvakokoelmat, Ilari Järvinen.

kARtano

kARtano-sovellus on Historiallisen museon mobiiliapplikaatio. Sen nimessä yhdistyvät Lahden historiallisen museon kotina toimiva Lahden kartano sekä Augmented Reality eli AR. Lisättyä todellisuutta (Augmented Reality) sovelluksessa edustavat museon kokoelmista mallinnetut esineet kuten Mallasjuoman kuljettajan lakki.

Sovellus toimii GPS-paikannuksella tunnistamalla käyttäjän sijainnin kartalla olevien pisteiden läheisyydessä. Sovelluksen avulla pääsee tutustumaan lahtelaisiin paikkoihin, rakennuksiin sekä niihin liittyviin esineisiin ja tarinoihin. Tällä hetkellä sovelluksessa on kävelykierrokset Lahden Oluen Historia, Lahti 1918 sekä Unto Ojonen. Ne esittelevät lahtelaista olutkulttuuria, vuoden 1918 sisällissodan taistelupaikkoja Lahden urheilukeskuksen tuntumassa sekä arkkitehti Unto Ojosen suunnittelemia rakennuksia.

Sovelluksen käyttäjäksi pääsee lähettämällä gmail-sähköpostiosoitteensa: sini.ojala[at]lahti.fi Sähköpostiosoitteeseen lähetetyn linkin kautta voi ladata sovelluksen testiversion Play-kaupasta. kARtano toimii tällä hetkellä Android-käyttöjärjestelmällä, mutta sen muokkaaminen iOS-käyttöjärjestelmälle on käynnissä. Sovellus on testikäytössä ja palautetta sisällöstä otetaan vastaan.

Sovellus on koodattu opiskelijatyönä LAB-ammattikorkeakoulussa. Sisällöt ovat syntyneet Lahden museoiden tutkimustyönä kokoelmien pohjalta.

Tutustu mobiilioppaan käyttöön näyttövideolla: