Muistamo

Mikä ihmeen Muistamo?

Muistamo – Päijät-Hämeen tarinoiden tallentaja – on Historiallisen museon osallistava projekti, jonka puitteissa rakennamme 2024 avautuvaan uuteen perusnäyttelyyn vaihtuvaa ja osallistavaa näyttelysisältöä.

historiallinen museo kesällä
Kuva: Tiina Rekola, Lahden museot

Muistamo-projektin tavoitteena on herättää keskustelua paikallisuudesta eri puolilla Päijät-Hämettä. Mistä olemme tulleet? Missä olemme nyt? Minne olemme menossa? Lähestymme paikallisuutta ja kotiutumista, sekä juurtumista alueelle erityisesti merkityksellisten paikkojen kautta. Tarjoamalla keskustelumahdollisuuksia paikallishistoriallisista kohteista mahdollistamme osallistumisen ja vaikuttamisen. Meille kokemusten kerääminen kodista ja muistotieto alueestamme on tärkeää, sillä Päijät-Hämeen alueen kulttuuriperintö on moninaista ja eläväistä. Millaisia yhteisiä tavoitteita tai muistijälkiä voimme löytää?

Aktiiviset yhteistyöprojektit

Padasjoella järjestetään syksyn 2022 aikana Mainiemen sahaa käsitteleviä keskusteluiltoja, joiden avulla rakennamme vaihtuvan näyttelyosion kesällä 2024 aukeavaan uuteen perusnäyttelyyn. Käsittelemme Mainiemen sahan historiaa yhdessä yleisön kanssa ja keräämme samalla yleisöltä valokuva-aineistoa Mainiemen sahasta.

Järjestämme kolme keskusteluiltaa, joita lähestytään kysymyksellä: Mikä Mainiemessä on ainutlaatuista? Tiistaina 11.10 aloitamme klo 17 kierroksella Mainiemen sahalla, jonka jälkeen palaamme kirjastolle keskustelemaan noin klo 18. Kirjastolla jututtamassa on vanhan tehtaanjohtajan poika Jaakko Heinämäki. Tiistaina 8.11 klo 17 keskustelemme kirjastolla otsikolla Tarinat ja yhteisö. Kolmas ja toistaiseksi viimeinen keskusteluilta järjestetään tiistaina 29.11 klo 17 ja silloin suunnataan katseet kohti tulevaa näyttelyä.

Lisäksi syksyn 2022 aikana Muistamossa käsitellään kysymystä siitä, mistä me päijät-hämäläiset olemme tulossa ja tutkitaan muinais-dna:han liittyviä kysymyksiä edelleen tulevaa perusnäyttelyä silmällä pitäen. Tästä lisätietoa tulossa myöhemmin.

Toteutuneet yhteistyöprojektimme

Projektin puitteissa toteutimme 2022 yhteistyöprojektit kahden kunnan kanssa. Yhteistyökumppanimme olivat Padasjoen ja Hollolan kunnat. Toiminta jatkuu syksyllä alueellisen toiminnan parissa.

Padasjoella toteutimme Padasjoen kirjastolle paikallisen merkkihenkilön Albert Theodor Böökin valokuvista koostuvan Mailta ja vesiltä -näyttelyn. Kyseinen valokuvanäyttely on rakennettu kevätkaudella 2022 järjestettyjen kolmen keskusteluillan pohjalta. Keskusteluilloissa hahmottelimme yhdessä paikallisten ja yleisön kanssa näyttelyn teemoja ja kiinnostavia aiheita sekä tunnistimme kuvissa esiintyviä paikkoja ja ihmisiä. Samalla saimme kerättyä arvokasta muistitietoa Padasjoen alueesta ja padasjokelaisesta mielenmaisemasta.

Haukka-Kustaa kuokkii maata Padasjoen Majuanvuorella 1890-luvulla. Kuva on Albert Theodor Böökin ottama.
Haukka-Kustaa kuokkii maata Padasjoen Majuanvuorella 1890-luvulla. Kuva on Albert Theodor Böökin ottama. Lahden museoiden kuvakokoelma.

Hollolassa järjestimme kevään 2022 aikana Salpakankaan rakennusperinteen historiasta keskusteluiltojen sarjan, joiden kautta tallennamme Hollolan kuntakeskuksen herättämiä muistoja ja tarinoita myöhemmin hyödynnettäväksi. Samalla tarjosimme yhdessä Hollolan kunnan kanssa kuntalaisille mahdollisuuden osallistua omasta rakennetusta ympäristöstä käytävään keskusteluun. Keskusteluilloissa käsittelimme laajasti Salpakankaan historiaa, sen rakennusvaiheita, sekä suuntasimme katsetta Salpakankaan tulevaisuuteen. Keskusteluiltojen sarjassa keskustelua herättelemässä on paikallisia merkkihenkilöitä sekä akateemisia tutkijoita. Keskusteluiltojen livestriimit on nähtävissä Hollolan kirjaston YouTube-sivuilla.

Hollolan kuntakeskus 1979
Kuvatiedot: Kuntakeskus ja Holli vuonna 1979 Kuva: Hollolan kunnan valokuva-arkisto

Seuraa tarkempia tietoja projektista näiltä sivuilta.

Muistamo -projektin logo