Muistamo

Mikä ihmeen Muistamo?

Muistamo – Päijät-Hämeen tarinoiden tallentaja – on Historiallisen museon osallistava projekti, jonka kautta etsimme uusia tapoja ja malleja tehdä yleisötyötä alueellamme. Nyt kokeiltavat toimintatavat otetaan laajemmin käyttöön Historiallisen museon uudessa perusnäyttelyssä.

historiallinen museo kesällä
Kuva: Tiina Rekola, Lahden museot

Muistamo-projektin tavoitteena on herättää keskustelua paikallisidentiteetistä eri puolilla Päijät-Hämettä. Mistä olemme tulleet? Missä olemme nyt? Minne olemme menossa? Tarjoamme historiallisen museon puitteissa mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa – sekä paikallisesti, että tulevaan museotoimintaan. Toiveenamme on synnyttää keskustelumahdollisuuksia ja kerätä tarinoita paikoista, jotka ovat alueemme asukkaille merkityksellisiä. Meille teidän kokemuksenne kodista ja muistotietonne alueestamme on tärkeää, sillä Päijät-Hämeen alueen kulttuuriperintö on moninaista ja eläväistä. Millaisia yhteisiä tavoitteita tai muistijälkiä voimme löytää?

Projektin puitteissa toteutamme tänä keväänä 2022 yhteistyöprojektit kahden kunnan kanssa. Yhteistyökumppanimme ovat Padasjoen ja Hollolan kunnat.

Padasjoella avaamme heinäkuun alussa Päheet museot -viikolla Padasjoen kirjastolla paikallisen merkkihenkilön Albert Theodor Böökin valokuvista koostuvan näyttelyn. Kyseinen valokuvanäyttely rakennetaan kevätkaudella 2022 järjestettyjen kolmen keskusteluillan pohjalta. Keskusteluilloissa hahmottelimme yhdessä paikallisten ja yleisön kanssa näyttelyn teemoja ja kiinnostavia aiheita sekä tunnistimme kuvissa esiintyviä paikkoja ja ihmisiä. Samalla saimme kerättyä arvokasta muistitietoa Padasjoen alueesta ja padasjokelaisesta mielenmaisemasta.

Haukka-Kustaa kuokkii maata Padasjoen Majuanvuorella 1890-luvulla. Kuva on Albert Theodor Böökin ottama.
Haukka-Kustaa kuokkii maata Padasjoen Majuanvuorella 1890-luvulla. Kuva on Albert Theodor Böökin ottama. Lahden museoiden kuvakokoelma.

Hollolassa järjestimme kevään 2022 aikana Salpakankaan rakennusperinteen historiasta keskusteluiltojen sarjan, joiden kautta tallennamme Hollolan kuntakeskuksen herättämiä muistoja ja tarinoita myöhemmin hyödynnettäväksi. Samalla tarjosimme yhdessä Hollolan kunnan kanssa kuntalaisille mahdollisuuden osallistua omasta rakennetusta ympäristöstä käytävään keskusteluun. Keskusteluilloissa käsittelimme laajasti Salpakankaan historiaa, sen rakennusvaiheita, sekä suuntasimme katsetta Salpakankaan tulevaisuuteen. Keskusteluiltojen sarjassa keskustelua herättelemässä on paikallisia merkkihenkilöitä sekä akateemisia tutkijoita. Keskusteluiltojen livestriimit on nähtävissä vähintäänkin toukokuun loppuun asti Hollolan kirjaston YouTube-sivuilla.

Salpakangas eilen, tänään ja huomenna III, 5.5.2022
Salpakangas eilen tänään ja huomenna II 7.4.2022
Salpakangas eilen, tänään ja huomenna I, keskusteluosuus 17.3.2022
Keskustelemassa Juha Rehula, Seppo Jokipelto, Kyösti Toivonen ja Riitta Niskanen.
Hollolan kuntakeskus 1979
Kuvatiedot: Kuntakeskus ja Holli vuonna 1979 Kuva: Hollolan kunnan valokuva-arkisto

Seuraa tarkempia tietoja projektista näiltä sivuilta.

Muistamo -projektin logo